Wednesday, February 15, 2012

Κύπρος: Ο υπερδανεισμός στο μικροσκόπιο Κομισιόν


Κύπρος: Ο υπερδανεισμός στο μικροσκόπιο Κομισιόν

Ο υπερδανεισμός των κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας τίθενται εκ νέου στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο νέου μηχανισμού επιτήρησης των χωρών μελών για εντοπισμό μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από προκαταρκτική αξιολόγηση η Κύπρος και έντεκα άλλες χώρες τίθενται υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της πρώτης Έκθεσης του Μηχανισμού Προειδοποίησης (Alert Mechanism Report).

Το μηχανισμό παρουσίασε χθες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, που ανέφερε ότι με βάση την αξιολόγηση των Βρυξελλών, κρίθηκε ότι δώδεκα συνολικά κράτη-μέλη πρέπει να υποστούν περαιτέρω διερεύνηση.

Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, την Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η προσοχή για την Κύπρο θα είναι ο υψηλός δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η απώλεια μεριδίου στις εξαγωγές», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Τα ευρήματα για την Κύπρο

Η ανάλυση της Κομισιόν για την Κύπρο εντοπίζει σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες όπως η διατήρηση υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών λόγω εσωτερικής ζήτησης. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρώπη, ακόμα και από χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Επίσης, εντοπίζει απώλεια ανταγωνιστικότητα τιμών πριν τις κρίσεις, αν και αυτή η τάση έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια.

Αναφορά γίνεται και στην έκθεση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, που ενισχύει τις ανησυχίες για τις ανισορροπίες άλλων κλάδων της οικονομίας.

Έχει επίσης το μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό μετά την Ιρλανδία, που φθάνει το 289% του ΑΕΠ.

Η Κύπρος παρουσιάζει επίσης τη μεγαλύτερη μείωση μεριδίου σε εξαγωγές από τις χώρες της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, έχοντας χάσει 19,4% σε πέντε χρόνια.

Εναρκτήριο λάκτισμα παρακολούθησης

Όπως εξήγησε ο κ. Ρεν, η απόφαση των Βρυξελλών να διερευνήσουν περαιτέρω τις διαφαινόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες στις δώδεκα χώρες, «αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα».

Η έκθεση της Κομισιόν για τις δώδεκα χώρες θα τους δώσει την απαραίτητη καθοδήγηση για την κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρύθμισης, που θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο.

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις συστάσεις της για κάθε χώρα μέχρι το Μάιο.

Εάν, πρόσθεσε, διαπιστωθεί ότι οι ανισορροπίες υφίστανται και είναι επιβλαβείς, τότε η Κομισιόν θα υποβάλει συστάσεις για λήψη διορθωτικών μέτρων.

Σε γραπτή ανακοίνωση, η Κομισιόν αναφέρεται σε «ευρείες προκλήσεις, όσον αφορά τόσο την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά, προσθέτοντας ότι «η κυπριακή οικονομία συνδυάζει επίμονα ελλείμματα και απώλειες τρεχουσών συναλλαγών στο εξαγωγικό της εμπόριο με υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει τις τρεις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |