Wednesday, February 15, 2012

Πτώση στα κέρδη της BNP Paribas και λόγω Ελλάδας


Πτώση στα κέρδη της BNP Paribas και λόγω Ελλάδας

Παρίσι (Dow Jones) – Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε κατακόρυφη πτώση στα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου κυρίως εξαιτίας της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει και του κόστους αναδιάρθρωσης, για τα οποία υπογράμμισε ότι θα επηρεάσουν τα κέρδη περαιτέρω το 2012.

Το γαλλικό πιστωτικό ίδρυμα, που είναι και η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, ανακοίνωσε πτώση 51% στα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου, στα 765 εκατ. ευρώ από τα 1,55 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 565 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων στο Dow Jones Newswires.

Η BNP Paribas προχώρησε σε απομείωση 567 εκατ. ευρώ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διαθέτει και ανέλαβε έκτακτες χρεώσεις 148 εκατ. ευρώ ως μέρος του σχεδίου της για περιορισμό της επίδρασης από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, περικόπτοντας τον ισολογισμό.

Αναμένεται να αναλάβει άλλα 850 εκατ. ευρώ σε χρεώσεις προκειμένου να καλύψει τα σχέδιά της για το 2012, αλλά τόνισε πως είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που σχετίζονται με το σημερινό νέο περιβάλλον και τη συνέχιση χρηματοδότησης των πελατών της.

Τα έσοδα υποχώρησαν 6,1% στα 9,69 δισ. ευρώ καθώς η συνεχής ανάπτυξη των δραστηριοτήτων λιανικής της τράπεζας, εν μέρει εξισορρόπησαν την κατακόρυφη πτώση στα έσοδα από το corporate και investment banking.
Η BNP Paribas βρίσκεται στο μέσον ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης για την αύξηση της κεφαλαιακής της θωράκισης και για να ανταπεξέλθει στους νέους στόχους ρευστότητας και κεφαλαίου της Ευρώπης.

Η τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα μειώσει τα risk-weighed assets κατά 70 δισ. ευρώ και το Νοέμβριο ανακοίνωσε σχεδόν 1.400 περικοπές θέσεων εργασίας στο τμήμα corporate και investment banking.

Δήλωσε ακόμη ότι έχει πετύχει το στόχο της για κεφαλαιακή επάρκεια έξι μήνες ήδη πριν από την προθεσμία του Ιουνίου που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώθηκε στο 9,6% στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ακόμη, η τράπεζα ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 1,20 ευρώ για το 2011 έναντι των 2,1 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Η BNP Paribas είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα στη Γαλλία που ανακοινώνει αποτελέσματα, ενώ η Societe Generale θα ακολουθήσει την Πέμπτη.





source: capital.gr

No comments:

Share |