Wednesday, February 15, 2012

Πανάκριβο το ρεύμα στην Κύπρο



Πανάκριβο το ρεύμα στην Κύπρο


Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το ακριβότερο οικιακό ρεύμα σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.
 
Αυτό επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού, Κώστας Γαβριηλίδης προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος η Κύπρος χρησιμοποιεί πετρέλαιο.
 
Διευκρίνισε επίσης ότι στους λαγιαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις οι οποίες δεν καταλήγουν στα ταμεία της ΑΗΚ.

Μη διακοπή ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν
Στο υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται νομοσχέδιο με το οποίο εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία με ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνεται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών, που δεν θα μπορούν να το πληρώσουν.

Οπως δήλωσε στο ΡΙΚ, η λειτουργός ενέργειας, φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων στη ΡΑΕΚ Μαριλένα Δελέντα, εφαρμόζεται ήδη νομοθεσία εναρμονισμένη με ευρωπαϊκή οδηγία στην οποία γίνεται αναφορά σε ευάλωτες ομάδες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει νέα οδηγία που εισάγει καινούργιες πρόνοιες για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αφορούν τη μη διακοπή σύνδεσης σε κρίσιμες περιόδους σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Σκοπός μας, είπε, είναι να εναρμονιστούμε άμεσα και ήδη ετοιμάστηκε νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται για μελέτη στο υπουργείο Εμπορίου.

Η κυρία Δελέντα ανέφερε ότι εκείνο που θα γίνει σε πρώτο στάδιο είναι να ορισθούν ακριβώς οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και το ποιός θα καταβάλλει το κόστος για όσους δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Ηδη, είπε, γίνονται επαφές για να διαπιστωθεί πως αντιμετωπίζουν το θέμα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |