Monday, January 9, 2012

Προειδοποίηση Moody’s προς Ισπανία



Προειδοποίηση Moody’s προς Ισπανία

Η Ισπανία πρέπει να περικόψει ένα πρωτοφανές ποσό ύψους €40 δισ. από τον προϋπολογισμό του 2012 για να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματος, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οίκος αναφέρει ότι η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ δυσκολότερο έργο το 2012 λόγω της σημαντικής υπέρβασης που έγινε στον προϋπολογισμό του 2011.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα είναι 8,0% του ΑΕΠ το 2011 καταγράφοντας μείωση από το 9,3% του 2010 αλλά κατά πολύ ψηλότερο του στόχου της τάξης του 6,0% που είχε τεθεί.

«Το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 είναι αρνητικό και απεικονίζει ξεκάθαρα την πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι αρχές για να επαναφέρουν τα οικονομικά πίσω σε μια βιώσιμη οδό», αναφέρουν οι Υπηρεσίες Επενδυτών του Οίκου.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Mariano Rajoy έχει υποσχεθεί να παραμείνει στο στόχο μιας μείωσης του ελλείμματος σε 4,4% του ΑΕΠ για το 2012.

«Η επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος του 4,4% του ΑΕΠ για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα χρειαστεί πρωτοφανή προσπάθεια», αναφέρεται στην έκθεση των Moody’s.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η απαιτούμενη προσαρμογή είναι γύρω στα 40 δισ. ευρώ», προστίθεται.

«Η επίτευξη μιας τόσο τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης διακινδυνεύει την επιδείνωση της αρνητικής οικονομικής προοπτικής», αναφέρεται.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% – 1,0% το 2012 μετά την ανάπτυξη 0,7% το 2011.

Η κυβέρνηση, η οποία ήρθε στην εξουσία στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχει ανακοινώσει περικοπές της τάξης των 8,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και παγώματος των αυξήσεων στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα και αύξηση φόρων για εισροή €6,275 δισ.

Προστιθέμενα αυτά τα μέτρα είναι περίπου €15,2 δισ. ή 1,5% του ΑΕΠ, αναφέρουν οι Moody’s.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στοχεύει να συγκεντρώσει €8,17 δισ. αυτό το χρόνο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυξάνοντας τον αριθμό των επιθεωρητών και περιορίζοντας το μέγεθος των πληρωμών με μετρητά.

«Ωστόσο, τέτοια έσοδα είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και να επανακτηθούν», αναφέρει ο οίκος.

Η άμεση δράση της νέας κυβέρνησης έδειξε τη δέσμευσή της για να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά, αλλά χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να μπει η Ισπανία σε βιώσιμο δρόμο.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης περιπλέκει περαιτέρω το έργο που έχει ενώπιον της.

Όσο περισσότερο παραμένουν σε αναβρασμό οι δανειστικές αγορές τόσο είναι πιο πιθανόν ότι θα αναπτυχθούν περαιτέρω πιέσεις για τις περισσότερες από τις χώρες της ευρωζώνης, εκτιμούν οι Moody’s.

Χωρίς άμεση δράση για να «σταθεροποιηθούν σημαντικά» οι αγορές, «έχουμε υποδείξει ότι θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε τις αξιολογήσεις μας, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε επανατοποθέτηση για μεγάλο αριθμό αξιολογήσεων στην ΕΕ», προσθέτουν.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |