Monday, January 9, 2012

Economist: Σε βαθιά ύφεση 7% και το 2012 η Ελλάδα


Economist: Σε βαθιά ύφεση 7% και το 2012 η Ελλάδα

Βαθιά ύφεση της τάξης του 7% θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2012, εμφανίζοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση σε όρους ανάπτυξης το νέο έτος, σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit.

Βάσει των εκτιμήσεων του οργανισμού, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση παγκοσμίως το 2012 θα καταγράψει η οικονομία του Σουδάν (περίπου -9%), καθώς έχει απολέσει τα τρία τέταρτα των πετρελαϊκών αποθεμάτων του μετά την απόσχιση από το Νότιο Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Τρίτη στην παγκόσμια λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη ύφεση το 2012 είναι η Πορτογαλία, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4%. Αρνητικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης το νέο έτος εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν, μεταξύ άλλων, και η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Γερμανία.

Στον αντίποδα, την ισχυρότερη ανάπτυξη παγκοσμίως που θα ξεπεράσει το 20% το 2012 αναμένεται να εμφανίσει η Λιβύη, ωθούμενη από την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι. Ακολουθούν, με ανάπτυξη χαμηλότερη του 15%, η Μογκολία, το Μακάο, η Αγκόλα, το Ιράκ, η Νιγηρία, το Κατάρ, το Ουσμπεκιστάν, το Μπουτάν και τέλος η Κίνα, η ανάπτυξη της οποίας υπολογίζεται πέριξ του 9%.



source: capital.gr

No comments:

Share |