Monday, January 9, 2012

Όμηρος της ρευστότητας η ανάπτυξη


Όμηρος της ρευστότητας η ανάπτυξη

χάθηκε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα τους τελευταίους έξι μήνες, περιορίζοντας σημαντικά την πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών και καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που επεξεργάστηκε η StockWatch, τα καταθετικά «αποθέματα» των τραπεζών – δηλαδή οι καταθέσεις πλην τα δάνεια – μειώθηκαν το Νοέμβριο στο €0,4 δισ. έναντι €9 δισ. που ήταν το Μάιο.

Η απότομη μείωση των καταθετικών αποθεμάτων οφείλεται εν μέρει στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών αλλά και στη μείωση των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα.

Το τελευταίο εξάμηνο, τα πιστωτικά υπόλοιπα των τραπεζών αυξήθηκαν κατά €4,8 δισ. ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά €3,8 δισ.

Η απότομη μείωση της ρευστότητας άρχισε ήδη να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, που χειροτέρεψαν απότομα προς το τέλος του έτους, οδηγώντας σε νέο κύκλο απολύσεων.

Η ρευστοτική κατάσταση των τραπεζών είναι όμοια με αυτή που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2009 (βλέπε γράφημα), όταν οι καταθέσεις έμειναν στάσιμες ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν.

Η απότομη μείωση της ρευστότητας των τραπεζών δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες τόνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Η κατάσταση ενδέχεται μάλιστα να επιδεινωθεί καθώς οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν τα πλάνα τους στο νέο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και στις κεφαλαιακές πιέσεις για απομόχλευση.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πιέσεις ρευστότητας ενδέχεται να ενταθούν το 2012, ανατρέποντας τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων projects.

Το 2009, όταν τα καταθετικά «αποθέματα» των τραπεζών γύρισαν αρνητικά, η κυβέρνηση εξέδωσε τριετή ειδικά ομόλογα ύψους €2,4 δισ., για τόνωση της ρευστότητας.

Τα ομόλογα λήγουν στο τέλος του 2012 και ενδέχεται να ενισχύσουν τις πιέσεις που ήδη ασκούνται στο σύστημα.

Από την άλλη, οι ανάγκες χρηματοδότησης του κυπριακού κράτους εκτιμάται ότι θα μειωθούν το 2012 λόγω του ρωσικού δανείου, απελευθερώνοντας κάποια ρευστότητα για την εγχώρια αγορά.

Λόγω των πιέσεων στη ρευστότητα τους, οι τράπεζες αναμένεται να αυξήσουν τη χρήση των ρευστοτικών εργαλείων που έθεσε πρόσφατα στη διάθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – κάτι που έγινε σε κάποιο βαθμό και το 2011.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |