Thursday, December 22, 2011

Επιταχύνεται η διολίσθηση τιμών ακινήτων



Επιταχύνεται η διολίσθηση τιμών ακινήτων

Μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη καταγράφει η κυπριακή αγορά οικιστικών ακινήτων το 2011, χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία (-11,8%) και την Ισπανία (-5,5%) όπου είχαν παρατηρηθεί έντονες αυξήσεις τιμών πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ο ρυθμός μείωσης των τιμών στα οικιστικά ακίνητα στην Κύπρο επιταχύνεται.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 η μείωση των τιμών έφθασε το 4,9% και ήταν σχεδόν διπλάσια από τη μείωση που παρατηρήθηκε ολόκληρο το 2010.

Είναι επίσης μεγαλύτερη από τη μείωση που παρατηρήθηκε το 2009, όταν οι τιμές άρχισαν να πιέζονται λόγω της ύφεσης.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν φυσιολογική τη διόρθωση των τιμών και αναμένουν ότι θα συνεχιστεί, λόγω της ρευστοτικής κατάστασης που υπάρχει στην αγορά αλλά και του γενικότερου κλίματος στην ευρωζώνη και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές είχαν αυξηθεί πολύ σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και τώρα παρατηρείται διόρθωση.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές στην Κύπρο είχαν αυξηθεί κατά 132% μεταξύ 2002 και του τρίτου τριμήνου του 2008, παρουσιάζοντας μέση ετήσια αύξηση 14,8%.

Έκτοτε οι τιμές των οικιστικών μονάδων παρουσιάζουν μικρή αλλά παρατεταμένη πτώση.

Η ΚΤ αποδίδει το «μπουμ» που είχαν παρουσιάσει οι τιμές των ακινήτων στην αυξημένη εισροή μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια που δημιούργησαν πρόσθετες στεγαστικές ανάγκες, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό.

Στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο, η ΚΤ αποδίδει επίσης το «μπουμ» στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που επικρατούσε πριν την κρίση.

Οι αλλαγές σε αυτές τις συνθήκες αναμένεται να συνεχίσουν να πιέζουν την αγορά ακινήτων, ιδίως η μείωση της εξωγενούς ζήτησης.

Όπως αναφέρει η ΚΤ, δεδομένης της σημαντικής μείωσης της εξωτερικής ζήτησης λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η γενική εφορία αντικαταστάθηκε με μειωμένη ζήτηση και ως εκ τούτου ακολούθησαν μειώσεις στις τιμές ακινήτων την περίοδο 2009-2010.

Λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται η ΚΤ εκτιμά ότι τόσο η οικοδομική δραστηριότητα όσο και ο τομέας των ακινήτων θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ύφεση, και πως η πτώση τιμών θα συνεχιστεί.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ αναδεικνύουν πάντως τις σημαντικές διαφορές που παρουσιάζει η αγορά οικιστικών ακινήτων στην ευρωζώνη. Στην Ιρλανδία παρουσιάζεται διψήφια και παρατεταμένη διόρθωση στις τιμές, ενώ μεγάλες διορθώσεις παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στη Σλοβακία και στην Εσθονία.

Στην Ισπανία η διόρθωση δείχνει να είναι ήπια, όπως και στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γαλλίας όπου οι τιμές αυξάνονται φέτος με ρυθμό 9%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |