Thursday, December 22, 2011

Φόβοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ευρωζώνης το 2012 – Στο επίκεντρο Κύπρος, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία


Φόβοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ευρωζώνης το 2012 – Στο επίκεντρο Κύπρος, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία


Την ώρα που οι διεθνείς αγορές παραμένουν με γυρισμένη την πλάτη σε όλα σχεδόν τα αδύναμα ευρωπαϊκά κράτη, οι ανάγκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων για το 2012 φαίνεται ότι προκαλούν νέες ανησυχίες σχετικά με αν τελικά καλυφθούν ή υπάρξει κάποιο… ατύχημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κύπρος, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία εμφανίζουν το 2012 τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες από όλες σχεδόν τις χώρες της Ζώνης. Μάλιστα, σε αυτό ακριβώς το σημείο βασίζονται και οι αναλύσεις των οίκων αξιολόγησης που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με την Κύπρο, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, για να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, χρειάζεται ποσά ίσα με το 29% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών ομολόγων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που εξέδωσε η Κύπρος για τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών, που αντιστοιχούν με το 12% του κυπριακού ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση ποντάρει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που θα περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ενδεχομένως να επιτρέψει στην Κύπρο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η Κύπρος έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο Ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να παραχωρείται από το Φεβρουάριο με ευνοϊκό επιτόκιο 4,5%, για πέντε χρόνια.
Με το Ρωσικό δάνειο, η Κύπρος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2012 και αναμένεται να στηριχθεί για το υπόλοιπο σε ημικρατικούς οργανισμούς – όπως έγινε και στη χθεσινή εγχώρια έκδοση τριετών ομολόγων.
Αναλυτικά οι ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το 2012 σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι οι εξής:

Χωρα % του ΑΕΠ
Κύπρος 29
Ελλάδα 24
Ιταλία 21
Βέλγιο 18
Ισπανία 17,5
Γαλλία 16,5
Πορτογαλία 15,5
Γερμανία 14,5
Μάλτα 13
Ολλανδία 12,5
Ιρλανδία 12
Αυστρία 9,5
Σλοβακία 9,5
Σλοβενία 8,5
Φινλανδία 8
Εσθονία 2
Λουξεμβούργο 1,5

source: bankingnews.gr

No comments:

Share |