Friday, August 26, 2011

UBS - Citigroup: Κατεβάζει ρυθμούς η παγκόσμια οικονομία


UBS - Citigroup: Κατεβάζει ρυθμούς η παγκόσμια οικονομία

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προέβησαν δύο μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι UBS και Citigroup εμφανιζόμενες ιδιαίτερα απαισιόδοξες για την πορεία της Ευρωζώνης.

Απέκλεισαν, ωστόσο, προς το παρόν, το ενδεχόμενο της ύφεσης, για το οποίο είχε πρόσφατα προειδοποιήσει η Morgan Stanley πυροδοτώντας ισχυρούς κραδασμούς στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Η Citigroup προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 3,1%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 3,4%, ενώ για το 2012 «βλέπει» ελαφρά επιτάχυνση στο 3,2%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 3,7%.

Η UBS υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα, στο 3,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές σημαίνουν πως θα αποφευχθεί οριακά μία παγκόσμια ύφεση, η οποία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνίσταται σε μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά μόνο 3% ή λιγότερο.

Απαισιοδοξία για την Ευρωζώνη

Όσον αφορά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες δέχονται και τις ισχυρότερες πιέσεις, εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας, που προωθούν με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, η Citigroup αναμένει ότι θα αποφύγουν τη συρρίκνωση, παρουσιάζοντας όμως ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,4% φέτος και 1,7% το 2012, έναντι αρχικών υπολογισμών για 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.

Ακρως δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τη ζώνη των 17 οικονομιών του ευρώ. Η UBS διατηρεί μεν αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,8%, αλλά αναμένει αισθητή επιβράδυνση στο 1% την επόμενη χρονιά, έναντι αρχικών προβλέψεων για επιτάχυνση στο 2%.

Η Citigroup από την πλευρά της υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2012 στο 0,6% έναντι αρχικών υπολογισμών για 1,2%. Στην Ευρωζώνη είναι εμφανές ότι η γερμανική οικονομία, ο κινητήριος μοχλός της ανάκαμψης έως πρόσφατα, έχει απολέσει τη δυναμική της. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο δείκτης του GfΚ, για τις προσδοκίες του καταναλωτικού κλίματος το Σεπτέμβριο, υποχώρησε στις 5,2 μονάδες- τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών.

Βραδύτερη των προσδοκιών θα είναι, όμως, και η ανάπτυξη των ΗΠΑ, με τη UBS να αναμένει ρυθμούς 2,3% το 2012 και τη Citigroup 2,1%. Όσον αφορά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, και οι δύο τράπεζες υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους στο 9% για φέτος, από 9,3% και 9,2% αντίστοιχα. Αν και η δεύτερη εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει σταθερούς ρυθμούς το 2012, η UBS προβλέπει επιβράδυνσή της στο 8,3%.

«Αγκάθι» η ανεργία

Η ανεργία παραμένει το μεγάλο αγκάθι για τις ΗΠΑ, όπως και για τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των αιτούντων επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 5.000, στις 417.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |