Friday, August 26, 2011

Bernanke: Το Σεπτέμβριο... τα σπουδαία


Bernanke: Το Σεπτέμβριο... τα σπουδαία


H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω στήριξη στην επίμονα αδύναμη αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, χωρίς ωστόσο να αφήσει να εννοηθεί πως θα ληφθούν άμεσα μέτρα, παρά τα φρέσκα σημάδια υποτονικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, ο Bernanke απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στα διαθέσιμα εργαλεία της Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας. Αντίθετα, μετέθεσε τις σχετικές συζητήσεις το Σεπτέμβριο, ενημερώνοντας πως η Fed θα πραγματοποιήσει διήμερη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, ούτως ώστε να θέσει επί τάπητος τις επιλογές πολιτικής.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το οικονομικό outlook λαμβάνοντας υπόψιν τα νεοεισερχόμενα στοιχεία και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της με τον κατάλληλο τρόπο ούτως ώστε να προάγει την ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη εντός ενός πλαισίου σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Bernanke.

Η τελευταία μεταξύ ενός πλήθους αρνητικών ενδείξεων για την οικονομία ήρθε σήμερα με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

O Κεντρικός Τραπεζίτης τόνισε πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, που πλεόν μετρά 2,5 χρόνια, συνεχίζει να είναι αδύναμη και παραδέχτηκε πως ο ρυθμός ανάπτυξης υπήρξε χαμηλότερος των προσδοκιών της Fed. Εμφανίστηκε ωστόσο περισσότερο αισιόδοξος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λέγοντας πως η οικονομία δεν έχει "σημαδευτεί" μόνιμα από την χρηματοπιστωτική κρίση.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, τα θεμελιώδη της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί σημαντικά από τα οικονομικά σοκ των τελευταίων τεσσάρων ετών», επεσήμανε ο επικεφαλής της Fed.

Οι αμερικανικές τράπεζες είναι πολύ πιο υγιείς τώρα, η μεταποιητική δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί κατά 15% και τα νοικοκυριά έχουν κάνει πρόοδο στην "επισκευή" των ισολογισμών τους, σημείωσε ο ίδιος. Ωστόσο, προειδοποίησε πως οι χρηματοπιστωτικές ανησυχίες συνεχίζουν να θέτουν "τροχοπέδη" στην ανάκαμψη, τόσο των ΗΠΑ όσο και των υπόλοιπων οικονομιών.

Ο τελευταίος γύρος αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία κατευθύνεται προς μια νέα ύφεση, ενισχύοντας παράλληλα τις ελπίδες των επενδυτών πως ο Bernanke θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία συγκέντρωσης των τραπεζιτών για να εξαγγείλει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολογιών, όπως είχε κάνει αντίστοιχα στην περυσινή του ομιλία στο Jackson Hole του Kansas City.

Το μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο -και ο ταχύτερος πληθωρισμός ειδικότερα- αναγκάζει τον Bernanke να είναι περισσότερο διστακτικός απέναντι στην εφαρμογή ενός τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Bernanke εκτίμησε ότι ο ρυθμός αύξησης του επιπέδου των τιμών θα σταθεροποιηθεί στο επίπεδο ή και λίγο κάτω από 2%, μετά και την εκτόνωση της αναρριχητικής τάσης των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Εξάλλου, υπογράμμισε την αδυναμία των πολιτικών της Fed να διαμορφώσουν την τάση της οικονομίας μακροπρόθεσμα, καλώντας το Κογκρέσο να χειριστεί το πρόβλημα του ελλείμματος προϋπολογισμού με τρόπο που δεν θα υπονομεύει την οικονομία.



source: capital.gr

No comments:

Share |