Friday, August 26, 2011

Κατέρρευσε το οικονομικό κλίμα


Κατέρρευσε το οικονομικό κλίμα

Μεγάλη βουτιά παρουσίασαν για έκτο συνεχές μήνα οι εγχώριες οικονομικές προσδοκίες τον Αύγουστο, όπως διαφαίνεται από την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν για πρώτη φορά τις πλήρεις επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Κύπρου στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας (ΔΟΣ) υποχώρησε κατά 9,6 μονάδες τον Αύγουστο στις 73,4 μονάδες από 83 μονάδες τον Ιούλιο του 2011.

Η υποχώρηση του ΔΟΣ τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και στην επιδείνωση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές, κυρίως λόγω απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου τους επόμενους 12 μήνες. Έντονη επιδείνωση παρατηρήθηκε επίσης στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση, κυρίως λόγω αρνητικών προσδοκιών για τις πωλήσεις και την παραγωγή, αντίστοιχα.

Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα παρέμεινε το επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές.

Ενώ o ΔΟΣ το 2010 είχε διαγράψει πορεία ανάκαμψης η οποία ακολουθήθηκε και από το ΑΕΠ, τους τελευταίους μήνες το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει υποχώρηση που προδιαγράφει πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα, ιδιαίτερα αφού η οικονομική κρίση συνεχίζεται.

Όπως τονίζει το ΚΟΕ, τα γεγονότα στο Μαρί φαίνεται πως έχουν επίσης επηρεάσει αρνητικά το κλίμα.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση τον Αύγουστο. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, η εκτίμηση των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση τόσο του νοικοκυριού όσο και της Κύπρου τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους μήνες. Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ περισσότεροι περιμένουν αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι η τρέχουσα χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μεγάλες αγορές και δεν αναμένουν να δαπανήσουν ψηλά ποσά για μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες. Παρά ταύτα, περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι η τρέχουσα χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για αποταμίευση.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -50 από -38.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση, τη ζήτηση και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις, σε σχέση με τον περασμένο μήνα, αναμένουν μείωση στη ζήτηση τους επόμενους μήνες.

Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -20 από -11.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε ελαφρώς λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες. Αντίθετα, στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμειναν οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για
τη δραστηριότητά τους τελευταίους μήνες, καθώς και για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books).

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων επιδεινώθηκε στο -51 από -49.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα λόγω σημαντικής επιδείνωσης των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -23 από -17.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Ιούλιο παρέμειναν οι εκτιμήσεις τους για τα τρέχοντα αποθέματα. Τον Αύγουστο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στις πωλήσεις, στις παραγγελίες σε προμηθευτές και στην απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Σε σχέση με τον περασμένο μήνα, όμως, περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση των τιμών πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -31 από -22 τον προηγούμενο μήνα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |