Friday, August 26, 2011

Νέα ύφεση στις ΗΠΑ βλέπει ο Nouriel Roubini


Νέα ύφεση στις ΗΠΑ βλέπει ο Nouriel Roubini

H αμερικανική οικονομία κατευθύνεται προς μία νέα ύφεση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Nouriel Roubini.

Μιλώντας στο CNBC, ο γνωστός διεθνώς ως "Dr Doom" προέβλεψε ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης αργότερα το τρέχον έτος.

"Η αλήθεια είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία νέα οικονομική ύφεση και τα όπλα μας ξεμένουν από σφαίρες", δήλωσε ο Roubini. "Μία από τις λίγες σφαίρες που μας έχουν απομείνει είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κάθε οικονομικός δείκτης "υποδηλώνει πως πέφτουμε χαμηλότερα από την οριακή ταχύτητα. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή μιας οικονομικής επιβράδυνσης".

Σημείωσε επίσης ότι δίνει πιθανότητες 50% να διολισθήσουν οι ΗΠΑ σε ύφεση τύπου ‘double dip’ και ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν σήμερα ο διοικητής της Federal Reserve, Ben Bernanke, θα ανακοινώσει ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, διότι «αυτή θα είναι η πραγματικότητα στο τέλος του χρόνου».

Ο Roubini δήλωσε ακόμη ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, για την ανάγκη ενός βραχυπρόθεσμου «πακέτου» στήριξης στην αμερικανική οικονομία βραχυπρόθεσμα, σε συνδυασμό με ένα «πακέτο» λιτότητας μεσοπρόθεσμα.

«Στην ομιλία του στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Ομπάμα μπορεί να πει ό,τι θέλει, αλλά δεν βλέπω καμία πιθανότητα αυτό το Κογκρέσο να εγκρίνει οποιαδήποτε από τις προτάσεις του», σε ένα έτος εκλογών που «όσο χειροτερεύει η οικονομία, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσει ο Ομπάμα τις εκλογές και να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι».

Απευθυνόμενους στους επενδυτές, ο Roubini συστήνει μία «πολύ αμυντική» στάση στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων και τάσσεται υπέρ της αποφυγής ανάληψης οποιουδήποτε ρίσκου. Τάσσεται επίσης υπέρ της διακράτησης μετρητών, παρά τις χαμηλές αποδόσεις, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «είναι προτιμότερο από το να χάσει κάποιος ένα 20% ή 30% στην αγορά μετοχών».



source: capital.gr

No comments:

Share |