Friday, August 26, 2011

Πέφτουν οι τιμές οικιστικών ακινήτων


Πέφτουν οι τιμές οικιστικών ακινήτων

Νέα πτώση παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών σύμφωνα με το δείκτη τιμών κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας, με τα διαμερίσματα στις παραλιακές πόλεις να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα σε αντίθεση με τη Λευκωσία, όπου οι τιμές σταθεροποιούνται.

Συνολικά, η μείωση στις τιμές ανήλθε στο 2,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Όλοι οι δείκτες κατέγραψαν μείωση εκτός από το δείκτη τιμών οικιών στη Λευκωσία που παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών μειώθηκαν κατά 6,5% και 3,9% αντίστοιχα.

Στις οικίες η μεγαλύτερη μείωση (6,9%) παρατηρήθηκε στην Πάφο ενώ μείωση 6,3% σημειώθηκε στη Λεμεσό, 5,9% στην Αμμόχωστο και 5,4% στη Λάρνακα. Στη Λευκωσία σημειώθηκε αύξηση 0,3%.

Στα διαμερίσματα οι διακυμάνσεις στις τιμές να είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις οικίες.

Τα διαμερίσματα στη Λευκωσία σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,2% ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις της τάξης του 20,5% και 12,1% καταγράφηκαν στην Πάφο και Αμμόχωστο αντίστοιχα.

Στη Λεμεσό, η ετήσια μείωση ήταν της τάξης του 6,6% και στη Λάρνακα 9,8%.

Οι προσδοκίες τιμών για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για το πρώτο τρίμηνο του 2011 (-25,2) αν και παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση ε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 (-28,8).

Οι αρμόδιοι της αγοράς διαβλέπουν περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή και σύμβουλο ακινήτων Αντώνη Λοϊζου, λόγω της οικονομικής κατάστασης και της αβεβαιότητας που υπάρχει στην οικονομία, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Η πτωτική πορεία σημείωσε, θα συνεχίσει εάν τα κόμματα δεν καταφέρουν να βρουν λύσεις που θα ικανοποιήσουν τους οίκους αξιολόγησης αλλά και τις τράπεζες.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης.

«Τους επόμενους μήνες οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στην οικονομία», είπε.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |