Wednesday, August 10, 2011

Λογιστές: Στον προθάλαμο του Μηχανισμού


Λογιστές: Στον προθάλαμο του Μηχανισμού

SOS για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας κρούει ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) προειδοποιώντας ότι η Κύπρος βρίσκεται στον προθάλαμο του Μηχανισμού Στήριξης της ΕΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι συνεχείς υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών μας, η έκρηξη στο Μαρί, το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, η αύξηση στο συνολικό δανεισμό και η καθυστέρηση στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων οικονομικής εξυγίανσης έχουν φέρει την Κύπρο στη δυσχερή θέση να βρίσκεται στον προθάλαμο του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση δανειοδότησης από ξένους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς λόγω του ψηλού δανειοληπτικού κόστους που πηγάζει από τη μείωση της εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομία.

«Είναι πραγματικά τραγικό γιατί με την υιοθέτηση ενός λογικού και όχι ιδιαίτερα επώδυνου πακέτου οικονομικών μέτρων που αποσκοπεί κυρίως στη μείωση των κρατικών δαπανών και στην ανάπτυξη, η οικονομία της Κύπρου μπορεί γρήγορα να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας».

«Δυστυχώς η έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης και των πολιτικών κόμματων για να παρθούν θαρραλέες αποφάσεις όσον αφορά την οικονομία, όπως επίσης η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης με τους διάφορους εταίρους και ιδίως τις συντεχνίες, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την Κύπρο διεθνώς», σημειώνει.

«Τα τελευταία αρνητικά δημοσιεύματα σε έγκυρα διεθνή έντυπα όπως οι Financial Times έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ξένους πελάτες μας και στους επενδυτές γενικότερα. Είμαστε καθημερινά λήπτες μηνυμάτων από τους ξένους πελάτες μας που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή χρησιμοποιούν κυπριακές εταιρείες με σημαντικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες οι οποίοι μας εκφράζουν τις σοβαρές τους ανησυχίες για την οικονομία της Κύπρου, λόγω του αρνητικού κλίματος και των αρνητικών δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΚ, η συνεισφορά του τομέα των εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες στην κυπριακή οικονομία είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 2 στις 3 κυπριακές εταιρείες ανήκουν σε μη κατοίκους Κύπρου που έχουν επιλέξει την Κύπρο για να διεξάγουν τις εργασίες τους. Οι ξένοι που δραστηριοποιούνται μέσω Κύπρου δημιουργούν θέσεις εργασίας και στηρίζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, πέραν του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού τομέα και του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.

«Εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα, οι ξένοι αυτοί εύκολα μπορούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους σε άλλα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά κέντρα όπου η σταθερότητα της οικονομίας και η στήριξη των ξένων επιχειρήσεων και επενδυτών είναι πρωταρχικός στόχος των κυβερνήσεων των χωρών αυτών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας γι’ αυτό επιβάλλεται να φροντίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τα κόμματα, τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αμέσως να συμφωνήσουν ένα θαρραλέο πακέτο μέτρων όπου όλοι θα συνεισφέρουν», προσθέτει.

«Εάν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα τώρα τότε με μαθηματική ακρίβεια θα χρειαστούμε να πάρουμε πολύ πιο επώδυνα μέτρα αργότερα όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Ο ΣΕΛΚ είναι έτοιμος να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου ούτως ώστε η Κύπρος να καταστεί πιο ανταγωνιστική ως Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο. Υιοθέτηση των προτάσεών μας όχι μόνο δεν στερεί την κυβέρνηση από φορολογικά εισοδήματα αλλά αντίθετα αυξάνει τα έσοδα καθ’ ότι θα προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές στον τόπο μας. Ειδικότερα προτείνει:

1. Συγκρότηση ενός πακέτου οικονομικών μέτρων που θα αποσκοπούν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με έμφαση στη μείωση των κρατικών δαπανών. Τυχόν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις εταιρειών πρέπει να αποφευχθούν ούτως ώστε να μην επηρεάσουν αρνητικά τον προσοδοφόρο για την οικονομία της Κύπρου τομέα των εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων.

2. Αναβάθμιση του φορέα του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (ΚΟΠΕ) με τη συμμετοχή όλων των φορέων που ασχολούνται με το σημαντικό τομέα των ξένων επενδύσεων και δυνατότητα εκτελεστικής εξουσίας με σκοπό κυρίως τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

3. Προώθηση αναπτυξιακών μέτρων όπως η απλοποίηση διαδικασιών στον Έφορο Εταιρειών, φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών, σύναψη / επαναδιαπραγμάτευση διακρατικών συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας με σημαντικές χώρες και ανάληψη πρωτοβουλίας για βελτίωση της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |