Wednesday, August 10, 2011

ΙΕΑ: "Κόβει" εκτιμήσεις για ζήτηση πετρελαίου το 2011, αναβαθμίζει για 2012


ΙΕΑ: "Κόβει" εκτιμήσεις για ζήτηση πετρελαίου το 2011, αναβαθμίζει για 2012


Τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2011 υποβάθμισε κατά 60.000 βαρέλια την ημέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), επικαλούμενη την επίδραση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, η υπηρεσία αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση το 2012 κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω των υψηλότερων προσδοκιών για παραγωγή ενέργειας με χρήση πετρελαίου στην Ιαπωνία.

Αναλυτικότερα, η μέση παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 89,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011 και να αυξηθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Στην εκθεσή της η υπηρεσία αναφέρει πως ενδεχόμενη διπλή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να πλήξει την ενεργειακή ζήτηση αρκετά ώστε να οδηγήσει τις αγορές πετρελαίου σε πλεόνασμα προσφοράς το επόμενο έτος.

Η παραπάνω εκτίμηση υποδηλώνει πως η πρόσφατη βουτιά στις διεθνείς τιμές πετρελαίου (περισσότερο από 12% από τις αρχές Αυγούστου) ενδέχεται να... πάρει παράταση εάν οι ανεπτυγμένες οικονομίες βυθιστούν ξανά σε ύφεση.

Ωστόσο, δεδομένης της τεράστιας οικονομικής αβεβαιότητας και της ισορροπημένης κατάστασης της αγοράς πετρελαίου σήμερα, η ΙΕΑ προειδοποίησε για προληπτική δράση από τις παραγωγούς πετρελαίου για να υπερασπιστούν τις υψηλές τιμές. "Δεν υπάρχει για την ώρα λόγος ο OPEC να σκέφτεται να προσαρμόσει σημαντικά την παραγωγή προς τα κάτω", λέει ο David Fyfe της IEA.

Εξάλλου, η υπηρεσία σημειώνει στην έκθεσή της πως η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αναρριχήθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο των 30 τελευταίων δεκαετιών, διαμορφούμενη κατά μέσο όρο στα 9,8 εκατ. βαρέλια. Η εξέλιξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως οι Σαουδάραβες παρενέβησαν για να αντικαταστήσουν το 70% περίπου της χαμένης παραγωγής της Λιβύης εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα.



source: capital.gr

No comments:

Share |