Wednesday, August 10, 2011

Αγνόησε τη Fed η Wall με ένα εντυπωσιακό ράλι


Αγνόησε τη Fed η Wall με ένα εντυπωσιακό ράλι

Όχι μόνο ξεπέρασαν το αρχικό σοκ από το γεγονός ότι δεν ήρθε τελικά το πολυπόθητο QE3, το τρίτο δηλαδή πακέτο νομισματικής χαλάρωσης της Fed, αλλά μετά από μία στιγμιαία βουτιά του 1%, έκλεισαν οι δείκτες της Wall με εντυπωσιακά κέρδη. Η Fed περιορίστηκε στη δέσμευση ότι θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο μέχρι τα μέσα του 2013 και ότι θα διατηρήσει την πολιτική της επανεπένδυσης των κεφαλαίων που αντλούνται από τις λήξεις των κρατικών χρεογράφων που ήδη διακρατά.

Μετά από ένα αρνητικό 10λεπτο, οι επενδυτές ανέτρεψαν τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το QE3 είναι απαραίτητο, και συνέχισαν ωσαν να μην ήταν και καθόλου αναγκαίο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Dow να κλείσει στις 11,134 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 3%, ο S&P 500 να κλείσει στο +4,74% και στις 1.172 μονάδες και ο Nasdaq στο +5,32% στις 2.852 μονάδες.

Τελικά τα κατάφεραν και έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, γυρνώντας από το -3% στο +1,6%, με εξαίρεση τον γερμανικό DAX. Η αντίδραση από το πρωινό sell off ήρθε μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της S&P πως δεν επίκειται υποβάθμιση Γαλλίας ή Μ.Βρετανίας, οι οποίες αποτέλεσαν και το turning point στην αλλαγή του κλίματος. Ο DAX αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, καθώς η προοπτική ότι η Γερμανία θα “πληρώσει” τελικά ακριβά τη μετάδοση της κρίσης έχει βαρύνει την επενδυτική διάθεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του ο “γκουρού” των αγορών Mark Faber δήλωσε ότι το sell off έχει φτάσει στα όρια του και αναμενει βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη. Όμως πιστεύει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία. Ωστόσο, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη, με κυρίαρχο θέμα προς τα που κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία.

Ανήσυχη εμφανίστηκε η Νομισματική Επιτροπή της Fed κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ιδιαιτέρως της αγοράς εργασίας, δημοσιοποιώντας τη δέσμευση της ότι θα διατηρήσει έως και τα μέσα του 2013 τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ήτοι 0-0,25%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FOMC, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνεται, και μάλιστα περισσότερο από ότι αναμενόταν από την Επιτροπή. Οι επιμέρους δείκτες επισημαίνουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας τους τελευταίους μήνες με την ανεργία να κινείται ελαφρώς ανοδικά. Αναφορικά με τη πορεία του πληθωρισμού, το outlook παραμένει σταθερό.

Η FOMC εντόπισε ορισμένες αρνητικές συγκυρίες που επιβαρύνουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, γεγονός που έχει δράσει ανασταλτικά στην καταναλωτική πίστη των Αμερικανών. Σ΄αυτό το κλίμα θα πρέπει να προστεθεί και ο απόηχος από τον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, και κατ' επέκταση στις εξαγωγές της χώρας.

Αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων η FOMC αποφάνθηκε ότι βρίσκεται στα κατάλληλα για τις συνθήκες επίπεδα, όπου και θα παραμείνουν μέχρι και τα μέσα του 2013. Βέβαια στην τελευταία απόφαση υπήρξαν και ενστάσεις από τρία μέλη της Επιτροπής, τα οποία υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να δοθεί χρονικός ορίζοντας, αλλά να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρηθούν σ' αυτά τα επίπεδα για μακρά περίοδο. Πρόκειται για τους Richard W. Fisher, Narayana Kocherlakota, και Charles I. Plosser.

Τέλος, η FOMC ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την πολιτική της επανεπένδυσης των κεφαλαίων που αντλούνται από τις λήξεις των κρατικών χρεογράφων που ήδη διακρατά η Fed. Οι αναλυτές ανέμεναν η Fed να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης.

source: reporter.gr

No comments:

Share |