Wednesday, August 10, 2011

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 6 μηνών το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο


Μ. Βρετανία: Σε υψηλό 6 μηνών το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας τον Ιούνιο, σε υψηλό έξι μηνών, λόγω της σημαντικής πτώσης των εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανέφερε ότι το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας διευρύνθηκε στα 8,9 δισ. λίρες τον Ιούνιο από 8,5 δισ. λίρες το Μάιο.

Τα στοιχεία ήταν μεγαλύτερα των εκτιμήσεων, με τους αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να προβλέπουν το έλλειμμα στα 8,1 δισ. λίρες.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,2 δισ. λίρες, ή 4,8%, στις 24 δισ. λίρες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 800 εκατ. λίρες, ή 2,4% στις 32,9 δισ. λίρες.

Η πτώση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην κατά 512 εκατ. λίρες πτώση των εξαγωγών πετρελαίου.

Αξιωματούχος της ONS δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις μη προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στις πετρελαιοπηγές της Βόρειας Θάλασσας, κάτι που μπορεί να ευθύνεται για την πτώση.

Το εμπορικό έλλειμμα με τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνθηκε στα 5,7 δισ. λίρες τον Ιούνιο από τα 5,1 δισ. λίρες το Μάιο.

Οι εξαγωγές στις χώρες εκτός Ε.Ε. υποχώρησαν 600 εκατ. λίρες, ή 5,4% στις 10,7 δισ. λίρες.

Η πτώση των εξαγωγών στις χώρες εκτός Ε.Ε. αποτελεί χτύπημα για τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να κάνει το εμπόριο, ιδιαίτερα προς τις αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία, επίκεντρο του προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης.

source: capital.gr

No comments:

Share |