Friday, June 3, 2011

Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών


Moody’s: Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση των ratings για τις καταθέσεις και το χρέος οκτώ ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος Moody’s μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στο Caa1 από B1.

Για την Εθνική το rating υποβαθμίστηκε σε B3 από Ba3, για την EFG Eurobank Ergasias SA σε B3 από Ba3, της Alpha Bank σε B3 από Ba3, της Πειραιώς σε B3 από Ba3, της Αγροτικής σε B3 από B1, της Attica Bank SA σε B3 από B, της Εμπορικής σε B1 από Baa3 και της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας σε B1 από Baa3.

Τα ratings των τραπεζών βρίσκονται σε αρνητικό outlook όπως και το rating της χώρας.

Οι λόγοι της υποβάθμισης είναι τρεις:

Πρώτον, η αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αντικατοπτρίζεται στην υποβάθμιση του rating της χώρας. Οι Moody’s εκτιμούν ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας φθάνει το 50%.

Δεύτερον, η υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. Στο αρνητικό σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν άμεσα μέσω:1) της μείωσης της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα μείωνε την κεφαλαιοποίησή τους, 2) της διάβρωσης των πηγών χρηματοδότησης τους λόγω πιθανής επιτάχυνσης της απόσυρσης καταθέσεων και αβεβαιότητες όσον αφορά τη συνεχή πρόσβαση στην ΕΚΤ και 3) της επιδείνωσης της ήδη αποδυναμωμένης ποιότητας ενεργητικού μέσω αυξημένων αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Τρίτον, η δυνατότητα συνεχούς στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |