Tuesday, May 31, 2011

ΗΠΑ: Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών το Μάρτιο


ΗΠΑ: Νέα πτώση στις τιμές κατοικιών το Μάρτιο


Υποχώρησαν το Μάρτιο οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ δίνοντας συνέχεια στην πτώση που ξεκίνησε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους δείκτες για τις τιμές των κατοικιών του S&P Case-Shiller.

Ο δείκτης Case-Shiller για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε επίσης πτώση 0,8%. Σε προσαρμοσμένους εποχικά όρους, οι μειώσεις διαμορφώθηκαν 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε 2,9%, ενώ ο δείκτης για τις 20 περιοχές υποχώρησε 3,6% χάνοντας την εκτίμηση οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν πτώση 3,2%.

Σε επίπεδο τριμήνου οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 4,2% σε σχέση με το προηγούμενο και 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις μεσοδυτικές πολιτείες


ΗΠΑ: Υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις μεσοδυτικές πολιτείες


Η Federal Reserve Bank of Chicago ανακοίνωσε σήμερα ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες υποχώρησε τον Απρίλιο με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επηρεάζονται από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.

Ο μεταποιητικός δείκτης της τράπεζας υποχώρησε στις 83,6 μονάδες τον Απρίλιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 84,4 μονάδων τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του Chicago PMI


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του Chicago PMI

Επιβράδυνε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις μεσοδυτικές πολιτείες τον Μάιο με τον δείκτη Chicago Purchasing Managers Index (PMI) να υποχωρεί στις 56,6 μονάδες από 67,6 μονάδες τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 63 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει ανάπτυξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 56 μονάδες από 70 μονάδες, ο δείκτης νέων παραγγελιών διολίσθησε στις 53,5 μονάδες από 66,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης των ανεκτέλεστων παραγγελιών υποχώρησε στις 51,7 μονάδες από 62,4 μονάδες. Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις 60,8 μονάδες από 63,7.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο


ΗΠΑ: Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε τον Μάιο. Συγκεκριμένη, η μη κερδοσκοπική οργάνωση καταναλωτών ανακοίνωσε ότι ο δείκτης της εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 60,8 το Μάιο από το αναθεωρημένο 66,0 τον Απρίλιο - που είναι η χαμηλότερη ανάγνωση σε έξι μήνες. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν αύξηση στο 67,5. Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στο 75,2 από 83,2 τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Στο 2,7% ο πληθωρισμός Μαΐου


Ευρωζώνη: Στο 2,7% ο πληθωρισμός Μαΐου


Στο 2,7% υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάιο από 2,8% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 9,9%, όσο ήταν και το Μάρτιο. Τον Απρίλιο του 2010 βρισκόταν στο 10,2%.

Στην ΕΕ-27, η ανεργία υποχώρησε στο 9,4% τον Απρίλιο από 9,5% το Μάρτιο και 9,7% τον Απρίλιο του 2010.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Στο 6% η ανεργία τον Απρίλιο


Γερμανία: Στο 6% η ανεργία τον Απρίλιο

Στο 6% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Απρίλιο από 6,5% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής αρχής. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 521.000 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρας αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σημείωσαν άνοδο 3,6%.

source: naftemporiki.gr

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τράπεζες


Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τράπεζες

Ανακατατάξεις προκαλεί στα τραπεζικά μερίδια ο έντονος ανταγωνισμός για προσέλκυση καταθέσεων αλλά και η διστακτικότητα για νέες δανειοδοτήσεις.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα και οι απανωτές υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αλλάζουν καθημερινά τα δεδομένα στην αγορά, με τις τράπεζες να αυξάνουν τα καταθετικά τους επιτόκια για να προσελκύσουν νέες καταθέσεις και να κρατήσουν τις παλιές.

Παρά τον προβληματισμό που υπάρχει για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, τον Απρίλιο εισέρευσαν στο σύστημα €2 δισ. νέων καταθέσεων και από την αρχή του χρόνου προέκυψαν καθαρές εισροές €0,9 δισ. Η απορρόφηση του φρέσκου χρήματος, ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από τράπεζα σε τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, από την αρχή του χρόνου η Τρ. Κύπρου έβαλε στα ταμεία της τα €0,8 δισ. από τα €0,9 δισ. που εισέρευσαν στο σύστημα ως νέες καταθέσεις. Το μερίδιο της ενισχύθηκε σημαντικά και ανήλθε στο 29,12% από 28,3% το Δεκέμβριο του 2010 καταγράφοντας αύξηση 0,82%.

Η Marfin Popular Bank που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 17,94%, έχασε 0,83% σε τέσσερις μήνες ή €0,4 δισ.

Η Ελληνική κέρδισε μερίδιο 0,48% και νέες καταθέσεις €0,5 δισ. ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς της στο 9,26% από 8,78%.

Αισθητές απώλειες παρουσιάζουν τα καταθετικά μερίδια των ελληνικών τραπεζών. Η Eurobank μείωσε το μερίδιο της κατά 0,15% και η Τρ. Πειραιώς κατά 0,04%. Μερίδιο 0,41% και 0,17% έχασαν επίσης η Alpha και η Εθνική.

Τα συνεργατικά είχαν οριακή αύξηση στο μερίδιο τους τον Απρίλιο.

Όσον αφορά το σύνολο των καταθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα €70,8 δισ. από €68,9 δισ. το Μάρτιο και €69,9 δισ. το Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της Marfin, Παναγιώτη Κουννή, «όσο πυκνώνουν τα σύννεφα ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Το να κρατήσει κάποιος καταθέσεις με το δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει είναι όλο και πιο δύσκολο εγχείρημα», τόνισε.

Όσον αφορά τη μηνιαία αύξηση των €2 δισ. στις καταθέσεις τον Απρίλιο, ο κ. Κουννής την απέδωσε σε ευκαιριακές πράξεις που προέρχονται από χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα) και Ρωσία.

Χορηγήσεις

Έντονος ανταγωνισμός υπάρχει και στις χορηγήσεις όπου η ζήτηση παραμένει ωστόσο καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα.

Η Τρ. Κύπρου, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (24,54%), κέρδισε 0,27% ή €0,6 δισ. σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η Marfin έδωσε νέα δάνεια €0,1 δισ. με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 16,81% από 17%.

Τα ΣΠΙ έδωσαν νέα δάνεια €0,1 δισ. με το μερίδιο αγοράς τους να διαμορφώνεται στο 19,92% από 20,35%.

Η Ελληνική έδωσε νέα δάνεια €0,1 δισ. με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 7,11%.

Το σύνολο των χορηγήσεων ανήλθε τέλος του Απριλίου του 2011 στα €63,3 δισ. από €63,1 δισ. το Μάρτιο και €61,5 δισ. το Δεκέμβριο του 2010.

source: stockwatch.com.cy

Seagate, Western Digital Merger Deals Face EC Probe


Seagate, Western Digital Merger Deals Face EC Probe

Moves by Seagate and Western Digital to acquire hard-drive companies are being probed by European regulators because of "competition concerns", the European Commission said on Monday.


The proposed acquisitions will "further reduce competition", the EC said in a statement citing concerns about a significant consolidation in the hard-drive market.

"Hard drives are the backbone of the digital economy," Joaquin Almunia, vice president of competition policy at the European Commission, said in the statement. "The Commission will carefully examine if effective competition is preserved and innovation encouraged."

Western Digital said in March it would acquire Hitachi's hard drive business for US$4.3 billion. Competitor Seagate said a month later it would acquire Samsung's hard drive business for $1.38 billion.

Seagate and Western Digital are currently the top two hard-drive vendors in the market, according to market research firm IHS iSuppli.

Western Digital's acquisition of Hitachi's hard-drive business could make it the largest hard-drive vendor with about 50 percent of the worldwide market, according to iSuppli. Seagate's acquisition of Samsung's hard-drive operations could give the combined company a 40 percent market share, said Fang Zhang, an iSuppli analyst, in a blog entry in early May.

The remaining market share would belong to Toshiba, which in 2009 acquired Fujitsu's hard drive business.

The Commission has until Oct. 10 to determine whether the transactions impede competition and are detrimental to business customers and consumers. The investigation of the proposed transactions will include a look at whether the deals could affect pricing and supply of hard drives. The merger deals with be assessed separately, the EC said.

Western Digital is proceeding with plans to complete the acquisition of Hitachi's hard drive business, the company said in a statement. The acquisition is now expected to close in the fourth quarter of this year, a postponement from the planned closure in the third quarter that the company announced in March. Seagate did not immediately respond to a request for comment.

The hard-drive market is slowing down as sales of flash storage and solid-state drives grow. Hard-drive sales totaled $27 billion in 2010, and are expected to grow by 4.1 percent to $28 billion this year, according to iSuppli. Hard drive sales will grow, albeit at a slower pace, through 2015, it said.

source: pcworld.com

ΗΒ: Κέρδη €1,3 εκ. το τρίμηνο


ΗΒ: Κέρδη €1,3 εκ. το τρίμηνο

Κέρδη €1,3 εκ. παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Ελληνική έναντι €7,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μείωση των κερδών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επισφαλειών και των ζημιών στην Ελλάδα και προέκυψε παρά τη σημαντική αύξηση στα κέρδη από επενδύσεις.

source: stockwatch.com.cy

Αφορμή για κέρδη στην Ασία, στο +2% ο Nikkei


Αφορμή για κέρδη στην Ασία, στο +2% ο Nikkei


Με ανοδικές τάσεις ολοκληρώνουν το μήνα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με την αφορμή να δίνεται ξανά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ωστόσο αυτή τη φορά σε κλίμα αισιοδοξίας για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Κέρδη 2% ο Nikkei, 2,3% ο Kospi.

Οι συζητήσεις για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα «θα συμβάλλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος ωστόσο μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», σχολιάζει στο Bloomberg η Diane Lin της Pengana Capital. «Ενώ οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές, παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται. Η κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι δύσκολη».

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την αξιολόγηση του ιαπωνικού χρέους η Moodys Investors Service, αυξάνοντας έτσι τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Naoto Kan, μετά από την άνοδο της ανεργίας και τη μικρότερη των προσδοκιών αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης και οι ανάλογου διαμετρήματος τακτικές αντιμετώπισης, ίσως παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του χρέους.

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, ενώ και η ανεργία σημείωσε άνοδο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για συρρίκνωση της οικονομίας για τρίτο τρίμηνο μετά από το σεισμό του Μαρτίου.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Απρίλιο από την πτώση-ρεκόρ του Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, χάνοντας το στόχο του 2%. Ακόμη, η ανεργία σημείωσε άνοδο στο 4,7% από το 4,6%.

Στην Αυστραλία, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα εποχιακά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία, ενισχύθηκε κατά 2,35 δισ. δολάρια Αυστραλίας και σε ποσοστό 29%, στα 10,45 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 3%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2%.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1% στις 135,65 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.693,73 μονάδες, με κέρδη 2%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1,8%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε άνοδο 1,18%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει κέρδη με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,17% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,06%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 2,32%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε άνοδο 1,87%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε σε ποσοστό 0,99%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε άνοδο 0,13%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχώρησε 0,66%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει άνοδο 0,35%.



source: capital.gr

Ινδία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 7,8%


Ινδία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 7,8%

Επιβράδυνση παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες μετριάστηκε.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,8% το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, έναντι αύξησης 8,3% που είχε σημειώσει το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 8,1%, κατά μέσο όρο.

Σημειώνεται ότι η Ινδία εμφανίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό, μετά τη Ρωσία, μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών και η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε να εννοηθεί αυτόν το μήνα ότι θα καταστήσει περισσότερο αυστηρή τη νομισματική της πολιτική. Ήδη έχει αυξήσει το επιτόκιό της εννέα φορές από το Μάρτιο του 2010.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Goldman Sachs και η Credit Suisse προβλέπουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα αυτή τη χρονιά. «Ο πληθωρισμός είναι το βασικότερο πρόβλημα στην Ινδία», παρατηρεί οικονομολόγος της Capital Economics (Asia) Pte. Στη Σιγκαπούρη.

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Πιο κοντά στην υποβάθμιση από Moody's


Ιαπωνία: Πιο κοντά στην υποβάθμιση από Moody's

Ένα βήμα πιο κοντά στην υποβάθμιση έφερε η Moody's Investors Service την Ιαπωνία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δει καμία πρόοδο στο θέμα της συναίνεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για τη δημοσιονομική πολιτική.

Ο διεθνής οίκος έθεσε την αξιολόγηση του ιαπωνικού χρέους υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, εκφράζοντας ανησυχίες ότι τα σχέδια μείωσης του χρέους δεν είναι αρκετά ισχυρά δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

source: naftemporiki.gr

Τριπλή υποβάθμιση Κύπρου από Fitch


Τριπλή υποβάθμιση Κύπρου από Fitch

Σε τριπλή υποβάθμιση του rating της Κύπρου για μακροπρόθεσμα δάνεια σε εγχώριο και ξένο νόμισμα προχώρησαν το πρωί οι Fitch, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, η κεφαλαιακή επίδραση στις τράπεζες θα κυμανθεί μεταξύ €2 δισ. και €5 δισ.

Οι Fitch σημειώνουν ότι το μέγεθος της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, και κατ’ επέκταση για τα δημόσια οικονομικά.

Τα ratings της Κύπρου για μακροπρόθεσμο δανεισμό μειώθηκαν από ΑΑ- σε Α- με τον ορίζοντα να παραμένει αρνητικός. Για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά μία βαθμίδα, από F1+ σε F1.

Οι Fitch είχαν θέσει τα ratings της Κύπρου υπό αρνητική παρακολούθηση στις 17 Ιανουαρίου επικαλούμενοι τα διαρθρωτικά προβλήματα του δημοσιονομικού ισοζυγίου, περιλαμβανομένων και των κρατικών συντάξεων, και τη διασύνδεση του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος με την Ελλάδα.

Στη σημερινή τους ανακοίνωση, που αναμένεται από την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος εστιάζεται εξολοκλήρου στις τράπεζες.

source: stockwatch.com.cy

Reuters: Νέο δάνειο 65 δισ. ευρώ από την Ε.Ε για την Ελλάδα


Reuters: Νέο δάνειο 65 δισ. ευρώ από την Ε.Ε για την Ελλάδα


Νέο δάνειο ύψους 65 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθεί προς την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός δεύτερου «πακέτου διάσωσης», που προωθεί, σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο έκτακτες συνομιλίες με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Reuters, στόχος των Ευρωπαίων είναι να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να αποδεσμευθεί η πέμπτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης μέχρι το τέλος Ιουνίου , για να αποτραπεί ο κίνδυνος να πτωχεύσει μία χώρα μέλος του Eurogroup. Αναφέρει μάλιστα και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το νέο «πακέτο δανεισμού» αναμένεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα ενυπόθηκων δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ θα συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των εσόδων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα υπουργεία

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοφανής παρέμβασης στην εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times και έγραψε το star.gr σε προηγούμενη ανάρτηση.

Την ίδια ώρα τα σενάρια και οι φήμες για το ελληνικό ζήτημα δίνουν και παίρνουν, ενώ με συνέντευξή του στους Financial Times, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι χαρακτηρίζει «παραμύθι» την ιδέα για δήθεν ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντίθετα υποστηρίζει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας και σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της πουλώντας δημόσια περιουσία, περιορίζοντας τις δαπάνες και μεταρρυθμίζοντας τους φορολογικούς μηχανισμούς της.

Εντωμεταξύ η «τρόικα» συνεχίζει τον έλεγχο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, να παραδώσει τα συμπεράσματά της για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ανάλογες δηλώσεις έκανε στην Αθήνα και ο υπουεγός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι οι επαφές με την τρόικα συνεχίζονται.


source: madata.gr

Tα νέα σενάρια για το χρέος περιλαμβάνουν ξένη επιτροπεία, ευρω/ομόλογα, bad bank και reprofiling


Tα νέα σενάρια για το χρέος περιλαμβάνουν ξένη επιτροπεία, ευρω/ομόλογα, bad bank και reprofiling

Nέα σενάρια επανέρχονται στο προσκήνιο ως προς τη διαχείριση του υπέρογκου ελληνικού δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, εξετάζει την δημιουργία μιας "bad bank" στα πρότυπα της Ισπανίας, η οποία θα αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών σε μια προσπάθεια να τις καταστήσει πιο ελκυστικές σε επίδοξους επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.
Η "bad bank", που δημιουργείται για να απορροφήσει τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, θα μπορούσε για παράδειγμα να συστηθεί για την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, ανέφερε Το Βήμα της Κυριακής.

"Στα πρότυπα των προβληματικών ισπανικών ταμιευτηρίων (cajas), το υπουργείο Οικονομικών μελετά προτάσεις για την εφαρμογή της ιδέας στα καθ'ημάς", ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 50 δις ευρώ περίπου. Τα ομολόγα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της ονομαστικής τους αξίας με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, ενώ πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπαγόταν επιπλέον ζημίες για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και στα σαλόνια των Βρυξελλών. Το Eurogroup επεξεργάζεται σενάρια αναμόρφωσης (reprofiling) του ελληνικού χρέους, δήλωσε το Σάββατο σε συνέδριο στη Λεμεσό ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees De Jager.

"To Eurogroup διερευνά την αναμόρφωση, τι μπορεί να γίνει σχετικά με αυτήν, εάν είναι δυνατή χωρίς να αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο", είπε ο De Jager σε δημοσιογράφους. "Πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της", είπε ο De Jager.

Αυτά, ενώ ο Όλι Ρεν εξακολουθεί να πιέζει για συναίνεση προκειμένου να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ.

"Τον Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε (την Ελλάδα) για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης", είπε ο Rehn στο γερμανικό περιοδικό Spiegal.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.

"Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε".

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πια "πολύ φιλόδοξος στόχος", συμπλήρωσε ο Rehn. Για την πληρωμή της πέμπτης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, ο Rehn παρατήρησε ότι η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ και ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την έκθεση προόδου της τρόικας.

Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης άνω του 5% του ΑΕΠ για μακρά περίοδο δεν είναι αδύνατη και έχει επιτευχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, είπε ο Rehn.

"Tο καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή".

To Spiegel ανέφερε ακόμα ότι η τρόικα συμπεραίνει στην έκθεσή της ότι η Ελλάδα απέτυχε σε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε πάντως το δημοσίευμα. "Δημοσιεύματα σαν και αυτά στο Spiegel δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα", είπε σε παρέμβασή του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η έκθεση θα είναι θετική για τη χώρα", είπε ο Παπακωνσταντίνου.

Financial Times



Το αντάλλαγμα της χορήγησης της δανειακής στήριξης που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την Ελλάδα αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times...

Το αντάλλγαμα προβλέπει την εξωτερική παρέμβαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ελληνική οικονομία όπως η συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές οι οποίες παρακολουθούν τις εν λόγω συνομιλίες και τις οποίες επικαλούνται οι FT, η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους να προχωρήσουν εθελοντικά στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ομολόγων, καθώς και ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας.

Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το ήμισυ των 60 - 70 δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης που θα χρειασθεί η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να αποδοθεί με νέα δάνεια. Σύμφωνα με το σχέδιο ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε να καλυφθεί από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής του υφιστάμενους χρέους για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Στο εν λόγω δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα επιμένει κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «πιστωτικό γεγονός». Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει στις συνομιλίες, υποστήριξε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να ξεπεραστούν αν η αναδιάταξη του χρέους είναι δομημένη σωστά.

Ευρω/ομόλογο



"Πραγματική ευρωπαική λύση" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέϊντερς την έκδοση του ευρω-ομολόγου στην κρίση αυτήν και περαιτέρω κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να συναινέσουν σε παρόμοια προοπτική, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Belga». «Κατανοώ, που η ιδέα προκαλεί κάποιες επιφυλάξεις, ιδίως στη Γερμανία, όμως αποτελεί μία λύση, που μού φαίνεται λογική. Πάντως, γρήγορα ή αργά, θα υπάρξουν τα ευρω-ομόλογα», τόνισε ο κ. Ρέϊντερς, ο οποίος συγχρόνως απέκλεισε ρητά--να αναδιαρθρωθεί το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, ή η Αθήνα να φύγει απ το ευρώ. «Τον ενιαίο χαρακτήρα της ευρωζώνης, πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Βρίσκω ότι είναι ανόητο να μη γίνεται η συζήτηση γιά το ευρω-ομόλογο. Οι υπουργοί Οικονομικών στην ευρωζώνη θα συνεδριάσουν ξανά την 20η Ιουνίου. Εχουμε, δηλαδή, τον χρόνο, γιά να εξετάσουμε διάφορες υποθέσεις και ας το εκμεταλλευτούμε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

source: reporter.gr

Βουτιά 30% στις άδειες οικοδομής


Βουτιά 30% στις άδειες οικοδομής

Μεγάλη συρρίκνωση παρουσιάζει φέτος το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης για νέες επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς η ζήτηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής δείχνουν ότι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης έχουν παγώσει τα πλάνα τους για νέα projects αφού χιλιάδες νεόδμητα οικιστικά ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 κατέγραψε μείωση 27,6% στις 638,7 χιλ. από 881,6 χιλ. το περσινό τρίμηνο.

Είναι το τρίτο συνεχές έτος που το εμβαδόν των αδειών οικοδομής συρρικνώνεται.

Ο κλάδος παρουσιάζει έντονα σημάδια ύφεσης μετά το μπουμ του 2007, όταν η μεγάλη ζήτηση για εξοχική κατοικία είχε ενθαρρύνει το δανεισμό νέων και παλιών επιχειρηματιών ανάπτυξης για την ανέγερση δεκάδων χιλιάδων οικιστικών μονάδων.

Η μείωση στο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις παράλιες περιοχές.

H μεγαλύτερη μείωση που φθάνει το 48,2% σημειώνεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο με το εμβαδόν να περιορίζεται στις 38,2 χιλ. τ.μ. από 73,8 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Στη Λευκωσία το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει μείωση 30,6% στις 225,4 χιλ. τ.μ. από 324,6 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Μείωση 29,3% καταγράφεται και στη Λεμεσό στις 162,2 χιλ. τ.μ. από 229,3 χιλ. τ.μ.

Στη Λάρνακα καταγράφεται μείωση 22,2% με το εμβαδόν να φθάνει τις 112,9 χιλ. τ.μ. έναντι 145,1 χιλ. τ.μ. Η μικρότερη μείωση σημειώνεται στην Πάφο (-8,2%).

Πέραν της μείωσης του εμβαδού, μείωση 13,4% παρουσιάζεται και στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις επαρχιακές διοικήσεις. Περιορίστηκαν στις 2077 από 2398 που ήταν πέρσι.

Πολλές από τις άδειες δεν εκτελούνται με αποτέλεσμα τα πραγματικά επίπεδα των νέων επενδύσεων να είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Η αξία των αδειών μειώθηκε κατά 23,6% στα €588,1 εκ. από €769,5 εκ. το τρίμηνο του 2010.

Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 2924 οικιστικές μονάδες έναντι 4739 πέρσι καταγράφοντας μείωση 38,3%.

source: stockwatch.com.cy

Monday, May 30, 2011

Fiat: Στοχεύει στο πλειοψηφικό μερίδιο της Chrysler


Fiat: Στοχεύει στο πλειοψηφικό μερίδιο της Chrysler

Το ενδεχόμενο να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του μεριδίου του αμερικανικού κράτους στην Chrysler εξετάζει η Fiat SpA, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το ενδεχόμενο να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του μεριδίου του αμερικανικού κράτους στην Chrysler εξετάζει η Fiat SpA, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την Παρασκευή η Fiat ενημέρωσε για την πρόθεσή του το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Η τιμή αγοράς θα υπολογιστεί με βάση της μετοχικής αξίας της Chrysler που θα συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου και της Fiat εντός δέκα εργάσιμων ημερών.

Εάν η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και το αμερικανικό δημόσιο δεν καταλήξουν σε κάποια τιμή, το ποσό θα καθοριστεί από δύο από τις τρεις επενδυτικές τράπεζες που θα ορίσουν από κοινού εταιρεία και υπουργείο.

Εφόσον ασκήσει το δικαίωμα, η Fiat θα αυξήσει το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Chrysler κατά 6% στο 52%, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την κατάθεση της πρότασης από τη Fiat αλλά δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια δήλωση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fiat ενίσχυσε το ποσοστό της στην Chrysler στο 46% μετά την αποπληρωμή δανείων ύψους 7,6 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στο πλαίσιο συμφωνίας αναχρηματοδότησης.

source: naftemporiki.gr

S&P: Υποβάθμιση της Tepco σε «junk»


S&P: Υποβάθμιση της Tepco σε «junk»

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Tepco σε «Β+» από «ΒΒΒ» και την αξιολόγηση για τα εξασφαλισμένα ομόλογα της εταιρείας σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ».

Στην κατηγορία «junk» υποβάθμισε η Standard & Poor's την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Tokyo Electric Power, εκτιμώντας ότι οι πιστωτές της ιαπωνικής εταιρείας είναι πιθανό να διαγράψουν χρέος στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Tepco σε «Β+» από «ΒΒΒ» και την αξιολόγηση για τα εξασφαλισμένα ομόλογα της εταιρείας σε «ΒΒ+» από «ΒΒΒ».

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση συμφώνησε στη σύσταση ενός ταμείου με χρήματα των φορολογουμένων, προκειμένου να βοηθήσει την Tepco να αποφύγει τη χρεοκοπία και να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής κρίσης στο εργοστάσιο «Φουκουσίμα Νταΐτσι».

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Αύξηση 30% στις τοποθετήσεις σε χρυσό το 2010


Κίνα: Αύξηση 30% στις τοποθετήσεις σε χρυσό το 2010


Αύξηση 19% σημείωσαν το 2010 οι τοποθετήσεις της Κίνας σε ξένα περιουσιακά στοιχεία και άλλα αποθεματικά όπως ανακοίνωσε η State Administration of Foreign Exchange.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι τοποθετήσεις της κινεζικής κυβέρνησης αυξήθηκαν στα 4,126 τρισ. δολάρια εκ των οποίων τα 2,914 τρισ. δολάρια είναι σε μετοχές, άμεσες επενδύσεις και χρυσό.

Οι τοποθετήσεις σε χρυσό σημείωσαν άνοδο σχεδόν 30% στα 48,1 δισ. δολάρια, σε μετοχές αυξήθηκαν 5,8% στα 257,1 δισ. δολάρια, ενώ οι άμεσες επενδύσεις 26,4% στα 310,8 δισ. δολάρια.



source: capital.gr

Κίνα: Αύξηση έως 25% στη ζήτηση χάλυβα μέχρι το 2015


Κίνα: Αύξηση έως 25% στη ζήτηση χάλυβα μέχρι το 2015

Αύξηση στην ετήσια εγχώρια ζήτηση χάλυβα έως το 2015 στους 670 έως 750 εκατ. τόνους προβλέπει η China Iron and Steel Association, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα παραπάνω νούμερα είναι 11,8% και 25,1% μεγαλύτερα από το επίπεδο του 2010 και βασίζονται στην εκτίμηση πως η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 8% έως 9% κατά τη διάρκεια του δωδέκατου πενταετούς προγράμματος (2011-2015). Σημειώνεται πως η παραγωγή χάλυβα το 2010 αυξήθηκε 9,6% στους 626,96 εκατ. τόνους.


source: capital.gr

Fitch: Προς νέα υποβάθμιση της Κύπρου


Fitch: Προς νέα υποβάθμιση της Κύπρου

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, μετέδωσε το ημικρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Επικαλούμενο έγκυρη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το ΡΙΚ ανέφερε ότι προσχέδιο της αξιολόγησης των Fitch βρίσκεται εδώ και δύο με τρεις εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβαση στις κυπριακές βουλευτικές εκλογές.

Η αξιολόγηση του οίκου Fitch φέρεται να ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των άλλων δύο Οίκων, των Moody's και Standard and Poors, που προχώρησαν σε διαδοχικές υποτιμήσεις της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

Ο Fitch αιτιολογεί την απόφασή του στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η αξιολόγηση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τρίτη.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη δήλωσε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά υπάρχει και υπερβολή σε ό,τι αφορά το μέγεθος του κινδύνου.

source: naftemporiki.gr

U.S. Employers Probably Hired Fewer Workers


U.S. Employers Probably Hired Fewer Workers


Employers probably hired fewer workers in May and manufacturing cooled as the jump in fuel costs and the effects of Japan’s earthquake rippled through the U.S., economists said before reports this week.

The projected 185,000 gain in payrolls would follow a 244,000 April increase, according to the median forecast in a Bloomberg News survey before Labor Department figures June 3. Another report may show factories grew at the slowest pace in seven months.

Faster progress in the job market is needed to help consumers weather the increase in energy prices and lift spending, which accounts for 70 percent of the economy. At the same time, supply disruptions from Japan are restraining manufacturing, which led the U.S. out of the recession.

“High gasoline prices are damping the pace of hiring a bit,” Scott Brown, chief economist at Raymond James & Associates Inc. in St. Petersburg, Florida. “Manufacturing will expand at a more moderate pace. We’re talking about a slow patch in the economy.”

The Labor Department employment report will also show the jobless rate dropped to 8.9 percent in May, according to the survey median. The rate unexpectedly climbed in April for the first time in five months, rising to 9 percent from 8.8 percent.

Private payrolls, which exclude government agencies, grew by 210,000 after advancing by 268,000 the prior month, according to the survey median.

‘Stubbornly High’
Target Corp. (TGT), the second-biggest U.S. discount retailer, posted first-quarter revenue that missed analysts’ projections as rising fuel prices curbed shopping.

“While the U.S. economy is showing some signs of improvement, we expect the recovery will continue to be slow and uneven, particularly for more moderate income households,” Gregg Steinhafel, Minneapolis-based Target’s chief executive officer and president, said on a May 18 conference call. “Unemployment remains stubbornly high.”

Manufacturing, which accounts for about 12 percent of the economy, will probably cool following its strongest showing in seven years. The Institute for Supply Management’s factory index fell to 57.6 this month, the lowest level since October, according to the survey median. Readings above 50 signal expansion and the measure exceeded 60 for four consecutive months through April, the best performance since 2004.

The data, due June 1, will reflect disruptions to the automobile industry due to a scarcity of parts after the earthquake in Japan. Economists predict the constraint will be short-lived as Japanese manufacturers make up for lost ground in the second half of the year.

Temporary Lull
General Motors Co. (GM) is among manufacturers looking beyond the temporary lull. The Detroit-based automakers said on May 10 that it will spend $2 billion and add or preserve 4,000 jobs at eight U.S. plants as it boosts production. Since then, GM has announced it’ll take on 2,500 workers in Detroit and add 110 jobs in Texas as part of the plan.

Economists project the Labor Department’s employment report will show factory payrolls increased by 13,000 in May after rising by 29,000 the prior month, temporarily restrained by the effects of the earthquake, according the survey median.

Service industries, which account for almost 90 percent of the economy as tracked by the Tempe, Arizona-based ISM, picked up last month, economists said. The group’s non-manufacturing gauge, due June 3, rose to 54 from 52.8 in April, according to the survey median. The index lost almost 7 points in March and April combined as fuel prices rose.

Housing Slump
Housing data this week may show the industry is struggling, economists in the Bloomberg survey predicted. The S&P/Case- Shiller index of property values in 20 cities, due May 31, likely fell in March from February, the ninth straight monthly drop on a seasonally adjusted basis. The Commerce Department may report on June 1 that construction spending rose at a slower pace in April, weighed down by homebuilding.

The news is being reflected in housing stocks. The Standard & Poor’s Supercomposite Homebuilding Index has climbed 3.3 percent this year, compared with a 5.8 percent advance in the broader S&P 500 Index.

Among other reports this week, the Conference Board’s index of consumer confidence rose in May to the highest level in three months, economists surveyed predicted. A retreat in gasoline costs from a three-year high, together with job gains, is helping lift Americans’ moods. The figures are due May 31.

Bloomberg Survey

==============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
==============================================================
Case Shiller Monthly MO 5/31 March -0.2% -0.2%
Case Shiller Monthly YO 5/31 March -3.3% -3.4%
Chicago PM Index 5/31 May 67.6 62.0
Consumer Conf Index 5/31 May 65.4 66.5
ADP Payroll ,000’s 6/1 May 179 175
Construct Spending MOM% 6/1 April 1.4% 0.3%
ISM Manu Index 6/1 May 60.4 57.6
Productivity QOQ% 6/2 1Q F 1.6% 1.7%
Labor Costs QOQ% 6/2 1Q F 1.0% 0.8%
Initial Claims ,000’s 6/2 28-May 424 417
Factory Orders MOM% 6/2 April 3.4% -1.0%
Nonfarm Payrolls ,000’s 6/3 May 244 185
Private Payrolls ,000’s 6/3 May 268 210
Manu Payrolls ,000’s 6/3 May 29 13
Unemploy Rate % 6/3 May 9.0% 8.9%
ISM NonManu Index 6/3 May 52.8 54.0
==============================================================

source: bloomberg.com

Friday, May 27, 2011

ΗΠΑ: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος το Μάιο


ΗΠΑ: Βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος το Μάιο


Βελτίωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το Μάιο, με το σχετικό δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να ενισχύεται στις 74,3 μονάδες από 69,8 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μικρότερη άνοδό του στις 72,5 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Παπανδρέου: Προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013


Παπανδρέου: Προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013

Συναίνεση ευθέως ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους. Στην αρνητική απάντηση του αρχηγού της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου είπε «τότε προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013».

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε ιστορικό καθήκον την εθνική συνεννόηση λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης.

Το «ναυάγιο» το είχε περιγράψει λίγο νωρίτερα ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε:

"Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π. Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία" και πρόσθεσε "η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα".

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε γύρω στις 16.00 και διήρκησε λίγο περισσότερο από 3.30 ώρες.

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσει λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν και οι Σαμαράς, Παπαρήγα, Τσίπρας.




source: capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις δαπάνες


ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις δαπάνες


Επιβράδυναν ελαφρώς τον Απρίλιο οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ, ενώ τα εισοδήματα αυξήθηκαν με ρυθμό ανάλογο των εκτιμήσεων, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Απρίλιο, υποχωρώντας ελαφρώς από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό οι δαπάνες σημείωσαν οριακή άνοδο 0,1% για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Τα στοιχείου του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά και έδειξαν αύξηση των δαπανών κατά 0,5%.

Την ίδια στιγμή τα εισοδήματα σημείωσαν άνοδο 0,4% για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,5% και των εισοδημάτων κατά 0,4% τον Απρίλιο.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση έπειτα από άνοδο 1,8% το Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,3% τον Απρίλιο.

Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε 1,0% σε ετήσια βάση έπειτα από άνοδο 0,9% το Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάιο


Ευρωζώνη: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάιο

Επιδείνωση μεγαλύτερη της αναμενόμενης εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη το Μάιο, με την αισιοδοξία να υποχωρεί σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε αυτόν το μήνα στις 105,5 μονάδες από 106,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη μείωσή του στις 105,7 μονάδες.

Το κλίμα επιδεινώθηκε στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανικό κλάδο και τις κατασκευές, ενώ βελτιώθηκε - για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο - η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών μειώθηκε στις 27,4 μονάδες το Μάιο από 30,7 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

source: naftemporiki.gr

H Fitch υποβαθμίζει το outlook της ιαπωνικής οικονομίας


H Fitch υποβαθμίζει το outlook της ιαπωνικής οικονομίας

Σε αρνητικό από σταθερό υποβαθμίζει το outlook της ιαπωνικής οικονομίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch για την ιαπωνική οικονομία, ενώ διατηρεί την αξιολόγηση στο ΑΑ-.

source: reporter.gr

Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα


Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

Μουδιασμένο παρέμεινε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο με τον τομέα των υπηρεσιών να παρουσιάζει ουσιαστική επιδείνωση και να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε κατά 0,9 μονάδες το Μάιο στις 86,5 μονάδες από 87,4 μονάδες τον Απρίλιο του 2011. Είναι ο τρίτος συνεχής μήνα που το κλίμα παρουσιάζει επιδείνωση.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών, που είχε μέχρι τώρα ιδιαίτερα θετική συμβολή στην ανάκαμψη των οικονομικών προσδοκιών. Στις υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν και το χρηματοοικονομικό κλάδο, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με τον Απρίλιο λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Παρόλο που σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους τρεις μήνες, η αξιολόγηση τους όσον αφορά τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους ερχόμενους μήνες και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες παρουσιάζεται πιο αρνητική. Επίσης, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση της ζήτησης, της απασχόλησης και στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -9 από -7 τον Απρίλιο.

Στη μεταποίηση, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Το Μάιο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση στην παραγωγή, στις συνολικές τους παραγγελίες καθώς και στις παραγγελίες τους για εξαγωγές τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στην παραγωγή, στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο παρέμειναν οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -15 από -9.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα λιανικό παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -25 από -26 τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, βελτίωση σημείωσαν οι προσδοκίες στις κατασκευές και καταναλωτές.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε συγκριτικά με τον Απρίλιο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης. Το Μάιο λιγότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά τη δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Βελτίωση κατέγραψαν και οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τις προοπτικές απασχόλησης στον τομέα. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων βελτιώθηκε στο -42 από -46.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσιάζει βελτίωση το Μάιο. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, η εκτίμησή τους για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν βελτίωση. Βελτίωση παρουσιάζει και η εκτίμηση τους για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες. Λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες και λιγότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, λιγότεροι καταναλωτές αναμένουν αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων βελτιώθηκε στο -31 από -33.

source: stockwatch.com.cy

Citigroup: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε "overweight"


Citigroup: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε "overweight"


Σε "overweight"αναβάθμισε τη σύσταση της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Citigroup Inc. επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση των τιμών το τελευταίο τρίμηνο προσφέρει ευκαιρίες για τοποθετήσεις στα πιο ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Οι πιθανότητες σημαντικής πτώσης των τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα είναι λίγες", αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup σε σημείωμα που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα. "Ένας μεγάλος αριθμός αρνητικών ειδήσεων φαίνεται να έχει ήδη τιμολογηθεί στον κλάδο που έχει προχωρήσει σε σημαντική κεφαλαιακή αναδιάρθρωση τα τελευταία δύο χρόνια".

Οι τράπεζες στον δείκτη Stoxx Europe 600 έχουν υποχωρήσει 11% το τελευταίο τρίμηνο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 19 βιομηχανικών ομάδων, εν μέσω ανησυχιών για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης του κρατικού χρέους.

Η βιομηχανία "φαίνεται να βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση σήμερα σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια", αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup, ενώ επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Αν και αναμένονται περισσότερα βήματα για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους επόμενους 12 μήνες, πολλά από τα μεγαλύτερα ιδρύματα έχουν διαμορφώσει τους βασικούς τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) σε επίπεδα από 8% έως 10%, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στη λίστα με τις περισσότερο προτιμώμενες μετοχές της Citigroup από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο βρίσκονται οι Standard Chartered Plc, Credit Suisse Group AG, BNP Paribas SA, DnB NOR ASA και HSBC Holdings Plc.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Ενισχύθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο


Μ. Βρετανία: Ενισχύθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο


Περισσότερο αισιόδοξοι για το outlook της οικονομίας και τις προοπτικές των εισοδημάτων τους εμφανίστηκαν οι Βρετανοί καταναλωτές το Μάιο, σε μία απροσδόκητη εξέλιξη που αν διατηρηθεί θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων GfK NOP ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στο -21 το Μάιο από -31 τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του δείκτη, μετά την κατά 12 μονάδες ενίσχυση το Μάιο του 1993, ενώ ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, στη μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

«Πριν… γιορτάσουμε, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή ήταν μόνο μία μηνιαία μέτρηση και είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται για την απαρχή μίας ανοδικής τάσης», σημείωσε ο Nick Moon, επικεφαλής της GfK NOP.



source: capital.gr

Ερευνα Fed για την Goldman Sachs


Ερευνα Fed για την Goldman Sachs

Ερευνα διεξάγει η Federal Reserve Bank o New York σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο βραχίονας παροχής υπηρεσιών στεγαστικών δανείων της Goldman Sachs, Litton Loan of Houston, παρέλειψε να πραγματοποιήσει τους κατάλληλους ελέγχους πριν αρνηθεί να δώσει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να μειώσουν τις πληρωμές τους μέσω ενός κυβερνητικού προγράμματος τροποποίησης δανείων.

Η Fed εξετάζει τις διαδικασίες των ελέγχων που ακολούθησε η Litton για δανειολήπτες που αναζητούσαν βοήθεια μέσω των προγραμμάτων Hamp που είχε δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αρχικά είχαν προβλέψει ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει 4 εκατομμύρια δανειολήπτες. Ωστόσο, από το 2009 που ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα, μόλις 670.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει μία μόνιμη τροποποίηση του στεγαστικού τους δανείου.

source: stockwatch.com.cy

Juncker: Εν αμφιβόλω η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα


Juncker: Εν αμφιβόλω η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να μην καταβάλει τη συμμετοχή του στην πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, όπως ήταν προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

«Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΔΝΤ αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ακολουθεί το Ταμείο και ένας από αυτούς υπαγορεύει πως ο Οργανισμός εκταμιεύει κάθε δόση μόνο αν υπάρχουν οικονομικές εγγυήσεις για περίοδο 12 μηνών».

«Δεν πιστεύω ότι η τρόικα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως δίνονται αυτές οι εγγυήσεις», εξήγησε.

Πράγματι, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Caroline Atkinson, διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός δανείων του Οργανισμού ενεργοποιείται όταν δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις.

"Ουδέποτε δανείζουμε εάν δεν έχουμε εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον διατηρούμε την ασφάλεια των χρημάτων των μελών μας".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αναλυτών πως ίσως θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποσυρθεί μακροπρόθεσμα από την Ευρωζώνη, η Atkinson είπε πως το ΔΝΤ πιστεύει στην "ολοληρωτική σημασία που έχει για την Ελλάδα η παραμονή της Ευρωζώνη".

Η εκταμίευση των δόσεων του δανείου που παραχωρεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα εξαρτάται από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, καθώς και της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους κανόνες του ΔΝΤ για τα πακέτα βοήθειας, υπενθύμισε ο Juncker.

Αν οι Ευρωπαίοι δεχτούν πως η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ δεν είναι εφικτή έως τις 29 Ιουνίου, λόγω καταστατικού, γεννάται η προσδοκία ότι η δόση θα πρέπει να αντικατασταθεί από την πέμπτη δόση των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Juncker συμπλήρωσε ωστόσο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, ενδέχεται να μην το δεχτούν. «Όλα εξαρτώνται από την έκθεση της Τρόικας που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης πως το συμβούλιο βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Ουάσινγκτον. "Θα λάβουμε την τελική αξιολόγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μαντεύω στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναφορικά με τους στόχους του ελληνικού προϋπολογισμού, έπειτα μια ευρύτερη αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια θα λάβουμε αποφάσεις".

Ξεχωριστά ο Juncker δήλωσε πως η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ή η αναδιάταξη θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στην περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα τεθεί υπό έλεγχο.



source: capital.gr

Thursday, May 26, 2011

Στα 71 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το α 3μηνο


Στα 71 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το α 3μηνο

Στα 71 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank το α' 3μηνο του έτους, από 41,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 3μηνο του 2010. Τα καθαρά κέρδη αναπροσαρμοσμένα για τα κεφαλαιακά κέρδη ύψους €53.4 εκατ. από την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία και τα €3 εκατ. από την έκτακτη φορολογική εισφορά επί των καταθέσεων στην Κύπρο διαμορφώθηκαν σε €20.6 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2011, περίπου 5 φορές υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν μείωση 51%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2011, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank πέτυχε ισχυρή λειτουργική απόδοση για ένα ακόμα τρίμηνο, επιδεικνύοντας σταθερή οργανική πορεία στις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, καθώς και σταθερή βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας. Η Τράπεζα συνεχίζει να ωφελείται από την ευνοϊκή κατανομή του ενεργητικού της, με το 54% των χορηγήσεων να αντιστοιχεί σε δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, διαθέτοντας παράλληλα μια ευρεία καταθετική βάση. Η λειτουργική βελτίωση του Ομίλου για το τρίμηνο αντικατοπτρίζει τη βελτίωση του περιθωρίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο συνεισφέροντας στην κατά 5% άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο των καθαρών εσόδων από τόκους. Η ισχυρή ανάπτυξη εσόδων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των εξόδων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών προ-προβλέψεων κατά 58% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιτρέποντας στον Όμιλο να ενισχύσει περαιτέρω το σύνολο των συσσωρευμένων προβλέψεων και τα κεφάλαια του. Τόσο ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων για το τρίμηνο όσο και το κόστος δανεισμού παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας την ευρεία διασπορά του ενεργητικού ανά γεωγραφική περιοχή και προϊόν. Η ευρεία διασπορά του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων σε συνδυασμό με την ισχυρή και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου έδωσε στον Όμιλο τη δυνατότητα να επιτύχει μία από τις μικρότερες μεταβολές του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι του κλάδου. Παρά τις δυσμενείς επιχειρηματικές συνθήκες, ο Όμιλός μας παραμένει συνεπής στη στήριξη των πελατών του σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται, στοχεύοντας στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης αυτών των χωρών. Αυτή η στρατηγική στηρίζεται σε μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που υπερβαίνει τα €3.8 δισ. και αντιστοιχεί σε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13.8%, έναν από τους υψηλότερους στον κλάδο.’’

Έσοδα & έξοδα

Τα συνολικά έσοδα του α’ τριμήνου 2011 αυξήθηκαν σε €314.1 εκατ. Τα συνολικά έσοδα, αναπροσαρμοσμένα για τα έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη ύψους €53.4 εκατ. από την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, ανήλθαν σε €260.7 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, τα αναπροσαρμοσμένα συνολικά έσοδα ήταν 4% χαμηλότερα, κυρίως λόγω της κατά 23% πτώσης των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αυξήθηκαν 3% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση σε €181.5 εκατ. το α’ τρίμηνο 2011, αντανακλώντας την αύξηση στο καθαρό περιθώριο κέρδους (NIM) κατά 9 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 14 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 1.92%. Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στη βελτίωση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και των καταθέσεων στην Κύπρο.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €46.4 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2011, 13% χαμηλότερα σε ετήσια βάση και 2% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό του κόστους οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση του ρυθμού μεταβολής του κόστους. Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε €157.3 εκατ., 2% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 8% χαμηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου συγκρατήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τον σχετικά υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα και την ανελαστική πολιτική αμοιβών στην Κύπρο. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα μειώθηκε σε 60.1% το α’ τρίμηνο 2011 έναντι 72.3% το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιτυχημένη συγχώνευση των τραπεζών Marfin Egnatia Bank με τη Marfin Popular Bank αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συνέργειες και στη βελτίωση της αποδοτικότητας του Ομίλου.

Δάνεια & καταθέσεις

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε αύξηση 1% σε ετήσια βάση σε € 26.6 δισ. το α’ τρίμηνο 2011, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση 1% σε τριμηνιαία βάση.

Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων μειώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε € 13.6 δισ. το α’ τρίμηνο 2011.

Στην Κύπρο, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης κατά 10% των επιχειρηματικών δανείων και 5% των στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση, το συνολικό Κυπριακό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 1% και ανήλθε σε €10.6 δισ.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου αποτελείται από 69% δάνεια προς επιχειρήσεις και 31% δάνεια προς νοικοκυριά το α’ τρίμηνο 2011. Τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και τα καταναλωτικά σε 13% το α’ τρίμηνο 2011, διαμορφώνοντας την ίδια κατανομή με το δ΄ τρίμηνο 2010.

Οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 1% σε ετήσια βάση και 4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €24 δισ. κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων στην Ελληνική αγορά.

Οι καταθέσεις της μονάδα Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου στην Κύπρο αυξήθηκαν σημαντικά κατά 25% σε ετήσια βάση και 2% σε τριμηνιαία βάση, βάσει αναπροσαρμοσμένων μεγεθών για την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικάνικο δολάριο. Οι καταθέσεις σε ευρώ για την μονάδα Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου ανήλθαν σε €5.9 δισ. το α’ τρίμηνο 2011 από € 4.8 δισ. το α’ τρίμηνο 2010.

Ρευστότητα & πηγές χρηματοδότησης

Η ρευστότητα του Ομίλου είναι από τις πιο υγιής στον ευρύτερο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό τομέα. Παρά τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο 107% στις 31 Μαρτίου 2011. Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείτο 68% από καταθέσεις στις 31 Μαρτίου 2011 έναντι 67% στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η χρηματοδότηση του Ομίλου χαρακτηρίζεται από περιορισμένη εξάρτηση σε καλυμμένες ομολογίες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μειώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο από €6.9 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2010 σε €5.5 δισ. στις 31 Μαρτίου 2011.

Στις 24 Μαΐου 2011, η Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σύσταση του νέου προγράμματος καλυμμένων αξιογράφων ύψους €5 δισ., καθώς επίσης και την έκδοση των πρώτων καλυμμένων αξιογράφων στην Κύπρο ύψους €1 δισ. μετά την έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Τα καλύμματα αποτελούνται από Κυπριακά στεγαστικά δάνεια, ενώ τα καλυμμένα αξιόγραφα είναι πλήρους αναγωγής (“full recourse”) στην Marfin Popular Bank και διέπονται από το Κυπριακό νομικό πλαίσιο περί καλυμμένων αξιογράφων και την οδηγία της Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου που θεσπίστηκαν το Δεκέμβριο 2010. Η Marfin Popular Bank, ως ο μόνος Κυπριακός τραπεζικός οργανισμός με σημαντική εμπειρία στη δημιουργία καλυμμένων αξιογράφων, συνέβαλλε καθοριστικά στη διαδικασία των εκτενών διαβουλεύσεων με όλες τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα τη θεμελίωση ενός πολύ ισχυρού νομικού πλαισίου. Ο νέος νόμος περί καλυμμένων αξιογράφων θεωρείται από τους συμμετέχοντες στην αγορά ως ένας από τους πιο ισχυρούς στην Ευρώπη, «παρέχοντας στους επενδυτές καλυμμένων αξιογράφων ισχυρή νομική προστασία», ενώ η Moody’s «αξιολογεί την ισχύ του νομικού πλαισίου περί καλυμμένων αξιογράφων ως TPI Positive» (Moody’s, New Issue Report, May 24, 2011).

Το νέο πρόγραμμα για τα καλυμμένα αξιόγραφα προσθέτει μια νέα πηγή ρευστότητας στον Όμιλο, η οποία μόνο για το 2011 αγγίζει τα €2 δισ.

Ο Όμιλος έχει αποπληρώσει με επιτυχία περισσότερα από €1 δισ. σε ομολογίες κατά τη διάρκεια του 2010, ενώ δεν έχει αποπληρωμές ομολογιών μέσα στο 2011.

Ποιότητα ενεργητικού

Το α’ τρίμηνο 2011, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά €135 εκατ., ενώ για τις δραστηριότητες του Ομίλου εκτός Ελλάδος σημειώθηκε μείωση κατά €17 εκατ., ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης που παρουσίασαν οι αγορές της Κύπρου, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 8.0% το α’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης έναντι του δ΄ τριμήνου 2010, σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τη μέση τριμηνιαία μεταβολή του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση του κλάδου.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση επηρεάστηκε από την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ιδιαίτερα στην καταναλωτική πίστη σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου.

Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €78.4 εκατ. το α’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 48%. Το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 147% λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις καθώς και τις προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις των πελατών, διαμορφώνοντας μια ικανοποιητική εικόνα για τον Όμιλο λαμβάνοντας υπόψη τη συντηρητική δομή του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 117 μονάδες το α΄ τρίμηνο 2011 από 97 μονάδες βάσης το δ΄ τρίμηνο 2010.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Η κεφαλαιακή βάση του Ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω το α’ τρίμηνο 2011, ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά €488.2 εκατ., καθώς και την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου 2011. Τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια ανήλθαν σε €3.8 δισ. στα τέλη Μαρτίου 2011, 17% υψηλότερα συγκριτικά με το Δεκέμβριο 2010, ενώ τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.3 δισ. το α’ τρίμηνο 2011, 20% υψηλότερα από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Αυτή η σημαντική βελτίωση του κεφαλαίου ενισχύει τη δυνατότητα απορρόφησης κινδύνων για τον Όμιλο, ενώ του επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή του στρατηγικού του σχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Marfin Popular Bank δεν έχει συμμετάσχει σε κανένα κρατικό πρόγραμμα βοήθειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Marfin Popular ενέκρινε την έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) αξίας €294 εκατ., τα οποία χαρακτηρίζονται ως πρωτοβάθμια κεφάλαια σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ. Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2011 και εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα πρωτοβάθμια και τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια κατά 110 μονάδες βάσης, δηλαδή σε 13.2% και 14.9% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία α’ τριμήνου 2011).

Διεθνείς δραστηριότητες

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά σε €5.4 εκατ. το α’ τρίμηνο 2011 από €0.3 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2010. Ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση των κερδών το α’ τρίμηνο 2011 είναι η βελτίωση της κερδοφορίας των θυγατρικών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Η αύξηση των κερδών οφείλεται κυρίως στην πτώση του δείκτη προβλέψεων προς χορηγήσεις, ο οποίος για το σύνολο των διεθνών δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε σε 63 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο 2011 από 157 μονάδες βάσης το δ’ τρίμηνο 2010 και από 195 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο 2010, καθώς το οικονομικό περιβάλλον στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία συνέχισε να βελτιώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση της αναστροφής προβλέψεων και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για τις διεθνείς δραστηριότητες, αναπροσαρμοσμένος για την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, παρέμεινε σχετικά σταθερός σε 119% κατά το 2010 και το α΄τρίμηνο 2011, καθώς η Τράπεζα συνέχισε να δίνει έμφαση στη συγκέντρωση κεφαλαίων σε αυτές τις αγορές.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης α' τριμήνου


ΗΠΑ: Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης α' τριμήνου


Με ετήσιο ρυθμό 1,8% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2011, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Με ετήσιο ρυθμό 1,8% «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2011, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η υποβάθμιση των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες, σε ετήσια αύξηση 2,2% από 2,7% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η μικρότερη αύξησή τους οφείλεται εν μέρει στις μειωμένες δαπάνες για αυτοκίνητα.

Τα τελικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένονται τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 10.000 στις 424.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή τους στις 405.000.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 στις 424.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 4.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 414.000 από 409.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 1.750 στις 438.500.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου κατά 46.000 στις 3,69 εκατ.


source: capital.gr

Ανάκαμψη στο ιαπωνικό χρηματιστήριο


Ανάκαμψη στο ιαπωνικό χρηματιστήριο

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,5% κατέγραψε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος έκλεισε στις 9.562,05 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,5% κατέγραψε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ο οποίος έκλεισε στις 9.562,05 μονάδες. Ανοδο 1,1% σημείωσε ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 827,08 μονάδες.

Σημαντικό ρόλο στην ανοδική τάση που επικράτησε σήμερα έπαιξε η κάλυψη ανοιχτών θέσεων με μετοχές που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα τελευταία, μεταξύ των οποίων η Komatsu. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η μετοχή της εταιρείας Ricoh που κατασκευάζει φωτοτυπικά και μηχανές εκτύπωσης, η οποία ενισχύθηκε κατά 4,1% μετά την είδηση ότι θα απολύσει περίπου το 10% των εργαζομένων της με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας της.

«Το εάν αυτό το ράλι θα συνεχιστεί ή όχι θα εξαρτηθεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με νέα πτώση έχουν υποχωρήσει σημαντικά», σχολιάζει στο Reuters ο Κενίτσι Χιράνο.

source: naftemporiki.gr

Fitch: Υποβάθμισε τις καλυμένες ομολογίες 4 ελληνικών τραπεζών - "Καμπανάκι" για περαιτέρω υποβάθμιση


Fitch: Υποβάθμισε τις καλυμένες ομολογίες 4 ελληνικών τραπεζών - "Καμπανάκι" για περαιτέρω υποβάθμιση

Τις καλυμένες ομολογίες τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποβάθμισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch και συγκεκριμένα των Alpha Bank, Eurobank EFG, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τις τοποθέτησε και υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση (Rating Watch Negative).

Παράλληλα έθεσε σε Rating Watch Negative καλυμμένες ομολογίες της MPB.

Ειδικότερα η Fitch :

-Υποβάθμισε σε ΒΒΒ από Α- και τοποθέτησε σε RWN καλυμμένες ομολογίες της Alpha Bank και της Eurobank EFG.

-Υποβάθμισε από ΒΒΒ+ σε ΒΒ+ καλυμμένες ομολογίες (Πρόγραμμα Ι) της Εθνικής Τράπεζας

-Υποβάθμισε από Α- σε ΒΒΒ και τοποθέτησε σε RWN καλυμμένες ομολογίες (Πρόγραμμα ΙΙ) της Εθνικής Τράπεζας και καλυμμένες ομολογίες της Τράπεζας Πειραιώς.

source: reporter.gr

Κινεζικό ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά ομόλογα


Κινεζικό ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά ομόλογα


Η Κίνα ενδιαφέρεται να αγοράσει ομόλογα για τη διάσωση της Πορτογαλίας, όταν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα ξεκινήσει να δημοπρατεί τους τίτλους τον επόμενο μήνα, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επενδυτές από την Ασία, που θα περιλαμβάνουν την Κίνα, ενδεχομένως να προχωρήσουν σε αγορές των ομολόγων για τη διάσωση της Πορτογαλίας όταν θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις από το EFSF τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας σημειώνει ότι η Κίνα θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη ζώνη του ευρώ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά και για να ενισχύσει τη θέση της στις εμπορικές συνομιλίες που διεξάγει με την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος "μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση του προστατευτισμού" στις εμπορικές συναλλαγές, εκτιμά ο Wang Yong, καθηγητής στον ινστιτούτο εκπαίδευσης της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της ανησυχίας για την ευρωπαϊκή κρίση μαζί τους φόβους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα πλήξει τη ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές.

"Αν και οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με την Ελλάδα αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας και η κρίση του κρατικού χρέους θα προκαλέσει υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ", εκτιμά ο Wang.

"Αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγωγές της Κίνας στο δεύτερο μισό του έτους", προσθέτει.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οι ανησυχίες για τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του γουάν πλήττοντας τις κινεζικές εξαγωγές.

Ο Wang εκτιμά ότι πτώση του ευρώ κατά 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου οδηγεί σε επιβράδυνση των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη κατά περίπου 0,65 της εκατοστιαίας μονάδας.


source: capital.gr

ΔΝΤ: Εκταμίευση της α΄δόσης για την Πορτογαλία


ΔΝΤ: Εκταμίευση της α΄δόσης για την Πορτογαλία

Μια πρώτη δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ ύψους 6,1 δισ. ευρώ έλαβε η Πορτογαλία, στο πλαίσιο του εξωτερικού δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών.

Το δάνειο του ΔΝΤ προς την Πορτογαλία ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και έχει τριετή χρονικό ορίζοντα.

Από την ΕΕ και το ΔΝΤ η Πορτογαλία θα λάβει συνολικά βοήθεια 78 δισ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση της χώρας και την τρόικα.

Την Τρίτη η ΕΕ ανακοίνωσε ότι, από μία δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων σε ευρωπαϊκές, αλλά και ασιατικές χρηματαγορές, εξασφάλισε 1,75 δισ.ευρώ για την Λισσαβόνα.

Σύμφωνα με πορτογαλικά δημοσιεύματα, το ποσό αυτό θα εκταμιευθεί από τα κοινοτικά ταμεία έως το τέλος τρέχοντος μηνός.

source: naftemporiki.gr

UBS: Προς απόσχιση της επενδυτικής τράπεζας;


UBS: Προς απόσχιση της επενδυτικής τράπεζας;

Στην απόσχιση του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και μεταφοράς του σε νέα εταιρεία εκτός Ελβετίας σκοπεύει να προχωρήσει η UBS σύμφωνα με ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal.

Η μονάδα, η οποία διασώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, πιθανόν να μετατραπεί σε εταιρεία που θα συσταθεί στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή τη Σιγκαπούρη, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος της UBS στο Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

source: naftemporiki.gr

Εκδίδει μακροπρόθεσμο χρέος το Υπουργείο


Εκδίδει μακροπρόθεσμο χρέος το Υπουργείο

Πενταετή και δεκαετή χρεόγραφα προτίθεται να εκδώσει σε δέκα μέρες στην εγχώρια αγορά το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά αρκετό καιρό αποχής, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε δημοπρασία για έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων χρεογράφων συνολικού ύψους €60 εκ. από την εγχώρια αγορά.

Η τελευταία φορά που το υπουργείο εξέδωσε πενταετή χρεόγραφα στην εγχώρια αγορά ήταν το 2009 και δεκαετή, το 2007.

Την τελευταία διετία η κυβέρνηση εκδίδει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος στο εξωτερικό, κάτι που δήλωσε ότι λογαριάζει να κάνει και φέτος.

Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, ωστόσο, δεν είναι ευνοϊκές με αποτέλεσμα να γίνεται συνεχώς χρήση της εγχώριας αγοράς.

Από την αρχή του έτους, το υπουργείο εξέδωσε κοντά στο €1 δισ. σε τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας, μεταφέροντας την ανάγκη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μέχρι τις αρχές του 2012, το υπουργείο υπολογίζεται ότι πρέπει να αντλήσει €2 δισ.

Οι δύο εκδόσεις που ενδέχεται να ανακοινωθούν σήμερα είναι σχετικά μικρές. Η δημοπρασία θα γίνει στις 6 Ιουνίου και ενδέχεται να στείλει μηνύματα στις ξένες αγορές για το βαθμό εμπιστοσύνης της εγχώριας αγοράς στη πιστοληπτική ικανότητα του κράτους.

Η αξία των χρεογράφων είναι ύψους €30 εκ. έκαστη έκδοση και «είναι ενδεικτική διότι θα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του ποσού σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί», δήλωσε στη StockWatch ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Φαίδων Καλοζώης.

Εξήγησε ακόμη ότι «το ονομαστικό επιτόκιο για τα μεν πενταετή χρεόγραφα θα είναι της τάξης του 5% και 6% για τα δεκαετή».

Στις διεθνείς αγορές, το δεκαετές ομόλογο της Κύπρου διαπραγματεύεται κοντά στο 6,15%.

Βασικός στόχος της έκδοσης, συνέχισε ο κ. Καλοζώης, είναι η επαναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους το οποίο λήγει τους επόμενους μήνες.

source: stockwatch.com.cy
Share |