Thursday, May 26, 2011

Κινεζικό ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά ομόλογα


Κινεζικό ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά ομόλογα


Η Κίνα ενδιαφέρεται να αγοράσει ομόλογα για τη διάσωση της Πορτογαλίας, όταν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα ξεκινήσει να δημοπρατεί τους τίτλους τον επόμενο μήνα, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επενδυτές από την Ασία, που θα περιλαμβάνουν την Κίνα, ενδεχομένως να προχωρήσουν σε αγορές των ομολόγων για τη διάσωση της Πορτογαλίας όταν θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις από το EFSF τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας σημειώνει ότι η Κίνα θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη ζώνη του ευρώ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά και για να ενισχύσει τη θέση της στις εμπορικές συνομιλίες που διεξάγει με την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος "μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση του προστατευτισμού" στις εμπορικές συναλλαγές, εκτιμά ο Wang Yong, καθηγητής στον ινστιτούτο εκπαίδευσης της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της ανησυχίας για την ευρωπαϊκή κρίση μαζί τους φόβους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα πλήξει τη ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές.

"Αν και οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με την Ελλάδα αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας και η κρίση του κρατικού χρέους θα προκαλέσει υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ", εκτιμά ο Wang.

"Αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις εξαγωγές της Κίνας στο δεύτερο μισό του έτους", προσθέτει.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οι ανησυχίες για τη ζώνη του ευρώ αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του γουάν πλήττοντας τις κινεζικές εξαγωγές.

Ο Wang εκτιμά ότι πτώση του ευρώ κατά 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου οδηγεί σε επιβράδυνση των κινεζικών εξαγωγών στην Ευρώπη κατά περίπου 0,65 της εκατοστιαίας μονάδας.


source: capital.gr

No comments:

Share |