Thursday, May 26, 2011

Εκδίδει μακροπρόθεσμο χρέος το Υπουργείο


Εκδίδει μακροπρόθεσμο χρέος το Υπουργείο

Πενταετή και δεκαετή χρεόγραφα προτίθεται να εκδώσει σε δέκα μέρες στην εγχώρια αγορά το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά αρκετό καιρό αποχής, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε δημοπρασία για έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων χρεογράφων συνολικού ύψους €60 εκ. από την εγχώρια αγορά.

Η τελευταία φορά που το υπουργείο εξέδωσε πενταετή χρεόγραφα στην εγχώρια αγορά ήταν το 2009 και δεκαετή, το 2007.

Την τελευταία διετία η κυβέρνηση εκδίδει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος στο εξωτερικό, κάτι που δήλωσε ότι λογαριάζει να κάνει και φέτος.

Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, ωστόσο, δεν είναι ευνοϊκές με αποτέλεσμα να γίνεται συνεχώς χρήση της εγχώριας αγοράς.

Από την αρχή του έτους, το υπουργείο εξέδωσε κοντά στο €1 δισ. σε τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας, μεταφέροντας την ανάγκη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανεισμού σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μέχρι τις αρχές του 2012, το υπουργείο υπολογίζεται ότι πρέπει να αντλήσει €2 δισ.

Οι δύο εκδόσεις που ενδέχεται να ανακοινωθούν σήμερα είναι σχετικά μικρές. Η δημοπρασία θα γίνει στις 6 Ιουνίου και ενδέχεται να στείλει μηνύματα στις ξένες αγορές για το βαθμό εμπιστοσύνης της εγχώριας αγοράς στη πιστοληπτική ικανότητα του κράτους.

Η αξία των χρεογράφων είναι ύψους €30 εκ. έκαστη έκδοση και «είναι ενδεικτική διότι θα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του ποσού σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί», δήλωσε στη StockWatch ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Φαίδων Καλοζώης.

Εξήγησε ακόμη ότι «το ονομαστικό επιτόκιο για τα μεν πενταετή χρεόγραφα θα είναι της τάξης του 5% και 6% για τα δεκαετή».

Στις διεθνείς αγορές, το δεκαετές ομόλογο της Κύπρου διαπραγματεύεται κοντά στο 6,15%.

Βασικός στόχος της έκδοσης, συνέχισε ο κ. Καλοζώης, είναι η επαναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους το οποίο λήγει τους επόμενους μήνες.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |