Thursday, May 26, 2011

Άκυρα τα πρόστιμα της ΕΠΑ


Άκυρα τα πρόστιμα της ΕΠΑ

Άκυρα είναι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών από την ΕΠΑ μετά από σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δέχθηκε το επιχείρημα των δικηγόρων των εταιρειών Exxon Mobil, Hellenic Petroleum, Lukoil και Petrolina ότι ο διορισμός του προέδρου της ΕΠΑ Κωστάκη Χριστοφόρου δεν έγινε βάσει νόμιμων διαδικασιών.

Η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο μαμούθ στις εταιρίες ύψους €43 εκ. το Σεπτέμβριο του 2009 για πρακτικές που στρέβλωναν τον ανταγωνισμό.

Το Ανώτατο απεδέχθη την εισήγηση των δικηγόρων τους ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προέβη σε κατάλληλη έρευνα για το κατά πόσον ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε τα απαιτούμενα νόμιμα προσόντα για διορισμό στη θέση του Προέδρου και γι΄ αυτό ακύρωσε την απόφαση λόγω μη νόμιμης συγκρότησης της Επιτροπής που εξέδωσε την προσβληθείσα απόφαση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, η πρόταση για διορισμό του κ. Κώστα Χριστοφόρου, έτσι όπως υποβλήθηκε, «είναι σαφέστατη περίπτωση έλλειψης έρευνας και ελλιπούς αιτιολογίας ή καλύτερα χωρίς οποιαδήποτε έρευνα και χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία». Επίσης αναφέρεται ότι «ουδεμία αναφορά γίνεται στα απαιτούμενα από τα νόμο προσόντα του διοριζόμενου Πρόεδρου, ούτε από τον υπουργό στην πρότασή του, ούτε από το υπουργικό συμβούλιο στην πρόταση διορισμού του».

Πρόσθετα το Δικαστήριο παρατήρησε ότι τα πρακτικά ενώπιον της Επιτροπής θα πρέπει να τηρούνται από πρόσωπο που διορίζεται από το Διευθυντή της Επιτροπής, πράγμα που δεν είχε συμβεί στην παρούσα περίπτωση.

«Οι προσφυγές επιτυγχάνουν», αναφέρει απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου.

«Οι προσβαλλόμενες διοικητικές αποφάσεις ακυρώνονται και επιδικάζονται έξοδα πλέον ΦΠΑ υπέρ των αιτητών».

Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να επηρεάσει και άλλες εκκρεμούσες διαδικασίες ενώπιον της Επιτροπής στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος Πρόεδρος.

Ακολουθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.


http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/SKMBT_42311052512250.pdf

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |