Tuesday, May 31, 2011

Αφορμή για κέρδη στην Ασία, στο +2% ο Nikkei


Αφορμή για κέρδη στην Ασία, στο +2% ο Nikkei


Με ανοδικές τάσεις ολοκληρώνουν το μήνα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με την αφορμή να δίνεται ξανά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ωστόσο αυτή τη φορά σε κλίμα αισιοδοξίας για την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Κέρδη 2% ο Nikkei, 2,3% ο Kospi.

Οι συζητήσεις για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα «θα συμβάλλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος ωστόσο μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί το πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», σχολιάζει στο Bloomberg η Diane Lin της Pengana Capital. «Ενώ οι αποτιμήσεις δείχνουν ελκυστικές, παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται. Η κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι δύσκολη».

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την αξιολόγηση του ιαπωνικού χρέους η Moodys Investors Service, αυξάνοντας έτσι τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Naoto Kan, μετά από την άνοδο της ανεργίας και τη μικρότερη των προσδοκιών αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης και οι ανάλογου διαμετρήματος τακτικές αντιμετώπισης, ίσως παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του χρέους.

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, ενώ και η ανεργία σημείωσε άνοδο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για συρρίκνωση της οικονομίας για τρίτο τρίμηνο μετά από το σεισμό του Μαρτίου.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Απρίλιο από την πτώση-ρεκόρ του Μαρτίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, χάνοντας το στόχο του 2%. Ακόμη, η ανεργία σημείωσε άνοδο στο 4,7% από το 4,6%.

Στην Αυστραλία, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα εποχιακά αναπροσαρμοσμένα στοιχεία, ενισχύθηκε κατά 2,35 δισ. δολάρια Αυστραλίας και σε ποσοστό 29%, στα 10,45 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 3%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2%.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1% στις 135,65 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.693,73 μονάδες, με κέρδη 2%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1,8%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε άνοδο 1,18%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει κέρδη με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,17% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,06%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 2,32%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε άνοδο 1,87%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε σε ποσοστό 0,99%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε άνοδο 0,13%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχώρησε 0,66%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει άνοδο 0,35%.



source: capital.gr

No comments:

Share |