Friday, May 27, 2011

Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα


Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

Μουδιασμένο παρέμεινε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο με τον τομέα των υπηρεσιών να παρουσιάζει ουσιαστική επιδείνωση και να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε κατά 0,9 μονάδες το Μάιο στις 86,5 μονάδες από 87,4 μονάδες τον Απρίλιο του 2011. Είναι ο τρίτος συνεχής μήνα που το κλίμα παρουσιάζει επιδείνωση.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών, που είχε μέχρι τώρα ιδιαίτερα θετική συμβολή στην ανάκαμψη των οικονομικών προσδοκιών. Στις υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν και το χρηματοοικονομικό κλάδο, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με τον Απρίλιο λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Παρόλο που σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους τρεις μήνες, η αξιολόγηση τους όσον αφορά τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους ερχόμενους μήνες και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες παρουσιάζεται πιο αρνητική. Επίσης, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση της ζήτησης, της απασχόλησης και στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -9 από -7 τον Απρίλιο.

Στη μεταποίηση, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Το Μάιο περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση στην παραγωγή, στις συνολικές τους παραγγελίες καθώς και στις παραγγελίες τους για εξαγωγές τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στην παραγωγή, στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο παρέμειναν οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -15 από -9.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα λιανικό παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -25 από -26 τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, βελτίωση σημείωσαν οι προσδοκίες στις κατασκευές και καταναλωτές.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε συγκριτικά με τον Απρίλιο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης. Το Μάιο λιγότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά τη δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Βελτίωση κατέγραψαν και οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τις προοπτικές απασχόλησης στον τομέα. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων βελτιώθηκε στο -42 από -46.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσιάζει βελτίωση το Μάιο. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, η εκτίμησή τους για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν βελτίωση. Βελτίωση παρουσιάζει και η εκτίμηση τους για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες. Λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες και λιγότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους 12 μήνες. Επίσης, λιγότεροι καταναλωτές αναμένουν αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων βελτιώθηκε στο -31 από -33.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |