Friday, February 18, 2011

Stress tests σε 19 τράπεζες


Stress tests σε 19 τράπεζες

Η Fed επέβαλε στις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες να ελέγξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια βάσει ενός σεναρίου νέας ύφεσης, με την ανεργία να ξεπερνά το 11%, ανέφερε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Τα stress tests αφορούν την επίδοση των δανείων, χρεογράφων, κερδών και κεφαλαίων των τραπεζών έναντι τριών πιθανών «σεναρίων» για την οικονομία, στο πλαίσιο της ευρύτερης δοκιμασίας στην οποία τις υπέβαλε τον προηγούμενο μήνα η Fed, και η οποία θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Πολλά ανώτερα στελέχη τραπεζών, όπως της JPMorgan Chase και PNC Financial Services Group, έχουν ζητήσει την άδεια των εποπτικών αρχών να αυξήσουν τα μερίσματά τους.

Αλλά η Fed έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προβούν σε «συντηρητικές» καταβολές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών. «Αυτό που τους ζητείται στην πραγματικότητα, είναι, προτού αρχίσουν να επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους, να έχουν διασφαλίσει την κεφαλαιακή τους βάση, ώστε να είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει σε ένα σενάριο διπλής ύφεσης. Στο πλαίσιο του στενότερου εποπτικού κλοιού που περιβάλλει τις τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ελέγχει την κατάσταση ισολογισμού 26 τραπεζών που δεν αποπλήρωσαν τα χρέη τους στο Tarp.

Πρόκειται για 26 τράπεζες που έλαβαν συνολικά βοήθεια 1,68 δισ. δολ., και δεν έχουν έως τώρα αποπληρώσει 92,9 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα και τόκους.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |