Friday, February 18, 2011

Κίνα: Νέα αύξηση του ορίου αποθεματικών των τραπεζών


Κίνα: Νέα αύξηση του ορίου αποθεματικών των τραπεζών

Πεκίνο (Dow Jones) – Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι αυξάνει το όριο για το αποθεματικό των τραπεζών κατά 0,5%, στη δεύτερη αντίστοιχη αύξηση από την αρχή του έτους, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν στο επίκεντρο.

Η αύξηση, η οποία τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη, είναι η τελευταία κίνηση από την Κίνα για τη μείωση του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 4,9% τον Ιανουάριο από το 4,6% του Δεκεμβρίου, και οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αναμένεται να ενισχυθεί το Φεβρουάριο.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα επιτόκια δανεισμού και τα επιτόκια καταθέσεων νωρίτερα στη διάρκεια του μήνα, και έχει αυξήσει το όριο για το αποθεματικό των τραπεζών έξι φορές και τα benchmark interest rates δύο φορές το 2010. Η τελευταία άνοδος του ποσοστού των αποθεματικών έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις δημόσιες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας, το επίσημο ποσοστό αποθεματικού για τις περισσότερες τράπεζες θα διαμορφωθεί στο 19,5% όταν τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κεντρική τράπεζα στους προηγούμενους μήνες είχε ζητήσει από μερικές τράπεζες να εξοικονομήσουν επιπρόσθετα αποθέματα, πέρα από το επίσημο ποσοστό.

Η κεντρική τράπεζα δεν έχει επιβεβαιώσει καμία συγκεκριμένη αναφορά για υψηλότερα αποθεματικά σε μεμονωμένες τράπεζες, αλλά έχει δηλώσει πως εφαρμόζει μια ξεχωριστή πολιτική σε ό,τι αφορά στα αποθέματα.





source: capital.gr

No comments:

Share |