Friday, February 18, 2011

Μ. Βρετανία: Ανέκαμψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Ανέκαμψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία ανέκαμψαν τον Ιανουάριο από τη σημαντική πτώση του Δεκεμβρίου καθώς οι καιρικές συνθήκες επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τις ισχυρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, ανακοίνωσε ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ενισχύθηκε 1,9% σε μηνιαία βάση ενώ σημείωσε αύξηση 5,3% έναντι του Ιανουαρίου του 2010 – που είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Νοέμβριο του 2004.

Η μηνιαία αύξηση τον Ιανουάριο έρχεται μετά τα αναπάντεχα αδύναμα στοιχεία του Δεκεμβρίου όταν οι ισχυρές χιονοπτώσεις επηρέασαν τους εμπόρους, προκαλώντας πτώση των πωλήσεων κατά 1,4% σε επίπεδο μήνα, βάσει των καθοδικά αναθεωρημένων στοιχείων.

Τα σημερινά στοιχεία ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες, με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση του λόγκου των λιανικών πωλήσεων σε ποσοστό 0,5% σε μηνιαία βάση και 4,2% σε ετήσια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ωστόσο, η Katie Davis, στατιστικολόγος της ONS, είπε ότι το μοτίβο των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο επηρεάστηκε τόσο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες όσο και από την αύξηση του φόρου πωλήσεων.

«Συνεπώς η υποκείμενη εικόνα ίσως κατανοείται καλύτερα αν σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη 1,9% του Ιανουαρίου και η πτώση κατά 1,4% του Δεκεμβρίου συνδυάζονται για να οδηγήσουν σε αύξηση κατά 0,5% στη διάρκεια των δύο μηνών», τόνισε.

Η Davies σημείωσε ότι ανεπίσημα στοιχεία από τους εμπόρους λιανικής δείχνουν ότι η εμπορική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου πριν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.




source: capital.gr

No comments:

Share |