Monday, February 7, 2011

Σε Ινδία και Κίνα η Eurobank μέσω… Κύπρου


Σε Ινδία και Κίνα η Eurobank μέσω… Κύπρου


Στην κυπριακή πρωτεύουσα έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον τους ινδικές και κινεζικές επιχειρήσεις. Στη Λευκωσία, τους τελευταίους μήνες, καταγράφεται σημαντική κινητικότητα από εκπροσώπους εταιρειών από τις δύο ηγέτιδες χώρες στην οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, οι οποίοι εξετάζουν τις συνθήκες και ερευνούν το ενδεχόμενο ίδρυσης γραφείου ή σύστασης θυγατρικής στη Μεγαλόνησο. Στην κυπριακή αγορά βλέπουν όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει αυτή τη βάση τους για την επέκταση και δραστηριοποίηση στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ήδη, στις τράπεζες της χώρας έχουν ανοιχθεί οι πρώτοι λογαριασμοί από τέτοιες επιχειρήσεις ή εκπροσώπους αυτών. Εκτιμάται ότι η Κύπρος έχει προσελκύσει περί τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις κυρίως από αυτές τις δύο χώρες, καθώς και από τη χερσόνησο της Αραβίας. Οι προϋποθέσεις, άλλωστε, για ξένες επενδύσεις υπάρχουν, καθώς:

- Χρειάζονται μόλις τρεις ημέρες για την ίδρυση νέας επιχείρησης,

- ο φορολογικός συντελεστής για τα νομικά πρόσωπα παραμένει στο 10%, και

- το υπουργείο οικονομικών γνωμοδοτεί για οποιοδήποτε φορολογικό θέμα σε τρεις ημέρες.

Το ευέλικτο αυτό περιβάλλον και το αυξανόμενο ινδοκινεζικό ενδιαφέρον επιχειρεί να εκμεταλλευθεί και η διοίκηση της Eurobank, η οποία σχεδιάζει να μετατρέψει τη θυγατρική της στην Κύπρο, σε κέντρο για κάθε μορφής συνεργασίες με τράπεζες και επιχειρήσεις από την Ινδία, την Κίνα και τις αραβικές χώρες. Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η Eurobank EFG Cyprus να αναπτύξει συνέργιες, μέσω και σταυροειδών πωλήσεων, με τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργεί η τράπεζα σε άλλες χώρες.

Πέραν αυτού, σχεδιάζεται μέσα στους επόμενους 18 μήνες το γραφείο της αντιπροσωπείας της Eurobank στη Μόσχα να μετατραπεί σε θυγατρική τράπεζα της Eurobank Cyprus και να ανοίξουν ένα κατάστημα στη ρωσική πρωτεύουσα και ένα υποκατάστημα στην Αγία Πετρούπολη. Επιπλέον, στόχος είναι η κυπριακή θυγατρική να ενισχύσει την παρουσία της στο Λονδίνο, όπου διαμένουν περί τους 200.000 Κύπριους, ενώ στη Μεγαλόνησο έχει ήδη αναλάβει –μετά από διαγωνισμό– δέκα εντολές διαχείρισης από θεσμικούς.

«Εδώ, υπάρχουν οι υποδομές για να δεχθούν μια ξένη επένδυση. Μας βλέπουν σαν οικονομική δύναμη στον τόπο. Το κράτος βοηθά και δεν ταλαιπωρεί την ξένη επένδυση», σχολιάζει o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Μιχάλης Κολακίδης.

Σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι τυχαία που η τράπεζα επέλεξε την Κύπρο ως πρώτο σταθμό της πρωτοβουλίας Go International, που έχει αναλάβει για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών και την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της χώρας μας. Η διοίκησή της βλέπει τη Μεγαλόνησο ως την πύλη για την επέκταση του ελληνικού επιχειρείν στον αραβικό κόσμο.

Οι εκπρόσωποι 250 επιχειρήσεων –εκ των οποίων 80 ελληνικές, 70 κυπριακές και 80 από τη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ– βρίσκονται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία και θα πραγματοποιήσουν περί τις 900 επιχειρηματικές συναντήσεις, με στόχο να διευρύνουν τις συνεργασίες τους.

«Βλέπουμε ένα νέο δυναμισμό να έρχεται από δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που τα προηγούμενα χρόνια ΄νανουρίστηκαν΄ από το εύκολο κέρδος της εσωτερικής κατανάλωσης και τώρα αναπτύσσονται στο εξωτερικό», υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, και προσθέτει:

«Η ανάπτυξη είναι η απάντηση στο πρόβλημα της χώρας. Από εκεί θα προκύψει η λύση για το χρέος και όχι από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, που οδηγούν σε αδιέξοδο».

Η συνάντηση γίνεται σε συνεργασία με όλους τους εξαγωγικούς φορείς της Ελλάδας, το υπουργείο εξωτερικών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρξουν ακόμα επτά σταθμοί, με το ίδιο αντικείμενο, στις χώρες, όπου δραστηριοποιείται η τράπεζα.

source: capital.gr

No comments:

Share |