Friday, December 17, 2010

Υποβαθμίζει σε "Baa1" την Ιρλανδία η Moody΄s με αρνητικό outlook


Υποβαθμίζει σε "Baa1" την Ιρλανδία η Moody΄s με αρνητικό outlook

Κατά πέντε βαθμίδες υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των κυβερνητικών ομολόγων της Ιρλανδίας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα η Moody΄s Investors Service σε "Baa1" από "Aa2", ενώ το outlook είναι αρνητικό.

Η Moody΄s επισημαίνει σε σχετική έκθεση ότι η υποβάθμιση οφείλεται:
1. Στην αποκρυστάλωση των απρόοπτων υποχρεώσεων των τραπεζών
2. Στην αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά την οικονομική εξέλιξη της χώρας
3. Στη μείωση της οικονομικής ισχύς της ιρλανδικής κυβέρνησης

Το αρνητικό outlook της Moody΄s στην αξιολόγηση της Ιρλανδίας βασίζεται σε εκτιμήσεις για πιθανή περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δύναμης της ιρλανδικής κυβέρνησης αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη σε σχέση με τις υφιστάμενες προβλέψεις ή το κόστος της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα αποδειχθεί υψηλότερο, αναφέρει ο οίκος.

Η Moody΄s σημειώνει παράλληλα ότι η ανταγωνιστικότητα της ιρλανδικής οικονομίας και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό περιβάλλον είναι θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση της χώρας. Επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας αντανακλάται στη σημαντική προσαρμογή των μισθών που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σημειώνει παράλληλα ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, και ιδιαίτερα η υγιής ανάπτυξη των εξαγωγών, έχουν ενσωματωθεί στα συμπεράσματα της.

Τέλος η Moody΄s υποβάθμισε κατά πέντε βαθμίδες σε Baa1 από Aa2 την αξιολόγηση της National Asset Management Agency (NAMA), την ιρλανδική υπηρεσία που συστήθηκε για να αγοράζει τα τοξικά δάνεια των τραπεζών και φέρει την εγγύηση της ιρλανδικής κυβέρνησης. Το outlook είναι επίσης αρνητικό.


source: capital.gr

No comments:

Share |