Friday, December 17, 2010

"Πέρασε" το φορολογικό νομοσχέδιο των 858 δισ. δολαρίων


"Πέρασε" το φορολογικό νομοσχέδιο των 858 δισ. δολαρίων

Την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων απέσπασε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για επέκταση κατά δύο έτη των φοροαπαλλαγών και των επιδομάτων ανεργίας, ένα φορολογικό «πακέτο» συνολικού ύψους 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων (810 δισ. δολ. σε φορολογικές περικοπές 57 δισ. σε επιδόματα ανεργίας).

Το νομοσχέδιο, που είχε ήδη λάβει προ ημερών την έγκριση της Γερουσίας, με 83 ψήφους υπέρ και 15 κατά, επεκτείνει -μεταξύ άλλων- τις φορολογικές περικοπές για όλα τα επίπεδα εισοδημάτων, περιλαμβανόμενου του συντελεστή 15% επί των υπεραξιών και των μερισμάτων, μέχρι το τέλος του 2012. Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, επιβάλλει συντελεστή 35% σε ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. δολ. (ή 10 εκατ. δολ. για ζευγάρια) το 2011 και το 2012.

Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, εκατέρωθεν συμβιβασμούς και προειδοποιήσεις των Δημοκρατικών βουλευτών για καταψήφιση του νομοσχεδίου, τελικά οι νέες ρυθμίσεις «πέρασαν» αργά χτες το βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 277 ψήφους υπέρ και 148 κατά. Για την ακρίβεια, υπέρ ψήφισαν 139 Δημοκρατικοί και 138 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ καταψήφισαν 112 Δημοκρατικοί και 36 Ρεπουμπλικάνοι.

Πλέον μένει η υπογραφή του ν/σ από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ώστε να καταστεί νόμος του κράτους.

Σε κίνδυνο το “ΑΑΑ” των ΗΠΑ;

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο οίκος Moody’s έκανε λόγο για αύξηση στα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ, εάν ετίθετο σε ισχύ το νομοσχέδιο, και για αυξημένες πιθανότητες να αξιολογηθεί ως «αρνητικό» το outlook της πιστοληπτικής διαβάθμισης “AAA” των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εντός των επόμενων 12-18 μηνών.



source: capital.gr

No comments:

Share |