Friday, December 3, 2010

Ακίνητα: Κακοί οιωνοί για το 2011


Ακίνητα: Κακοί οιωνοί για το 2011


Μείωση για πέμπτο συνεχές μήνα κατέγραψαν το Νοέμβριο οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο, προμηνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η αγορά τον επόμενο χρόνο. Λευκωσία και Λεμεσός κρατούν μέχρι στιγμής ζωντανή την αγορά, με τους εκτιμητές ακινήτων ωστόσο να αναμένουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα το 2011 από την περιορισμένη ζήτηση.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το κτηματολόγιο αποτυπώνουν τη δύσκολη χρονιά που διανύει ο κλάδος με τις πωλήσεις να είναι μειωμένες για ένα ακόμα μήνα, παρά τη σχετικά χαμηλή περσινή βάση.

Η ετήσια μείωση στις πωλήσεις το Νοέμβριο ανήλθε στο 6% έναντι μείωσης 1% τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο το Νοέμβριο ανήλθαν στα 741 έναντι 714 τον Οκτώβριο του 2010 και 792 το Νοέμβριο του 2009.

Αδύναμος κρίκος της αγοράς ακινήτων παραμένει η αγορά εξοχικής κατοικίας, στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Η Λάρνακα και η ελεύθερη Αμμόχωστος δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά.

Στη Λάρνακα η ετήσια μείωση φθάνει το 32% με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 91 από 134.

Στην Αμμόχωστο οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 69 σε σχέση με 92 το Νοέμβριο του 2009 σημειώνοντας μείωση 25%.

Στην Πάφο, που έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση και στις τιμές ακινήτων, η κατάσταση σταθεροποιείται στα περσινά χαμηλά επίπεδα, και η μείωση έφθασε το Νοέμβριο το 3%.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, που δεν έχουν εξάρτηση από την τουριστική κατοικία, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Στη Λευκωσία, που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της συνολικής ζήτησης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% στις 228 από 221. Αύξηση 6% σημειώθηκε και στη Λεμεσό.

Η μείωση Νοεμβρίου περιόρισε την αύξηση στις συνολικές πωλήσεις του 11μήνου στο 7% και εκτιμάται ότι ο χρόνος θα κλείσει με αισθητή άνοδο από τα περσινά χαμηλά.

Σε παγκύπρια βάση οι πωλήσεις ανέρχονται στις 7901 από 7407 πέρσι.

Η γενική εικόνα για το 11μηνο είναι παρόμοια με αυτή του Νοεμβρίου, με τις δύο μεγάλες πόλεις να έχουν μεγάλη αύξηση, και τις υπόλοιπες να κινούνται με χαμηλότερους ή αρνητικούς ρυθμούς. Το εντεκάμηνο του 2010 αύξηση 16% και 10% αντίστοιχα καταγράφεται στις πωλήσεις ακινήτων σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ αύξηση 4% σημειώνεται στις πωλήσεις στην Πάφο.

Μειωμένες κατά 5% είναι οι πωλήσεις ακινήτων στη Λάρνακα τους πρώτους έντεκα μήνες του 2010 ενώ μείωση 1% σημειώνεται και στην Αμμόχωστο.

Παράγοντες της αγοράς αναμένουν πάντως ότι η πτωτική πορεία που παρουσιάζει η αγορά από τον Ιούλιο θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, Πόλυ Κουρουσίδη το μούδιασμα θα συνεχιστεί στην αγορά και το έτος αναμένεται να κλείσει με μικρή αύξηση λόγω κυρίως της περσινής χαμηλής βάσης.

Το 2011, συνέχισε, θα συνεχιστούν τα δεδομένα του 2010 και ίσως κάποιες πόλεις – κυρίως η Λευκωσία και η Λεμεσός – που κρατήθηκαν ψηλά τα περασμένα χρόνια αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο.


source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |