Friday, December 3, 2010

JPMorgan: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει καμία χώρα να χρεοκοπήσει


JPMorgan: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει καμία χώρα να χρεοκοπήσει

ΜΙΛΑΝΟ (Dow Jones)—Ο διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan Chase & Co, Jamie Dimon εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει κανένα μέλος της να χρεοκοπήσει.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Dimon υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις και δεν λύνει τα προβλήματα της περιοχής.

«Δεν πιστεύω ότι είναι η σωστή πολιτική», φέρεται να δήλωσε. «Αν μία ευρωπαϊκή χώρα-μέλος χρεοκοπήσει και προβεί σε στάση πληρωμών, η Ευρώπη θα πρέπει να σώσει τις τράπεζες και να κρατήσει τα ομόλογα του δημοσίου».

Ο Dimon τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να διορθώσει το μηχανισμό σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ που σχεδιάστηκε για να αποτρέπει τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το να ξοδεύουν υπερβολικά και να συσσωρεύουν υπερβολικό χρέος.

«Μου φαίνεται περίεργο που οι τράπεζες κατηγορούνται για την χρεοκοπία των κρατών: οι τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών ομολόγων», σημειώνει.

Ο Dimon επίσης τονίζει ότι η Ιταλία δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Αντιθέτως, η Ιταλία συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ιταλίας και τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Προσθέτει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να έχουν ένα σύστημα σε εφαρμογή για να χρεοκοπούν ελεγχόμενα χωρίς να ζημιώνεται η οικονομία.



source: capital.gr

No comments:

Share |