Tuesday, November 23, 2010

Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο σύνθετος PMI το Νοέμβριο


Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο σύνθετος PMI το Νοέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης διευρύνθηκε σημαντικά το Νοέμβριο, ωθούμενη από την ισχυρή ανάπτυξη στη Γαλλία και τη Γερμανία και παρά τις αυξημένες ανησυχίες για τα διογκωμένα χρέη ορισμένων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ιρλανδίας που την Κυριακή ζήτησε επισήμως οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσει τον τραπεζικό της κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 55,4 μονάδες το Νοέμβριο από τις 53,8 μονάδες τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών Νοεμβρίου για την Ευρωζώνη επίσης ενισχύθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις στις 55,2 μονάδες από 53,3 μονάδες στον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ ο μεταποιητικός PMI σημείωσε άνοδο στις 55,5 μονάδες από 54,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Όταν ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας, ενώ χαμηλότερα από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των προσδοκιών συγκρινόμενα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires και έκανε λόγο για οριακή άνοδο στις 53,9 μονάδες. Ο PMI υπηρεσιών αναμενόταν να υποχωρήσει στις 53,1 μονάδες ενώ ο μεταποιητικός PMI αναμενόταν λίγο ενισχυμένος στις 54,7μονάδες.

«Οι προκαταρκτικές μετρήσεις του PMI για το Νοέμβριο υποδηλώνουν ότι η Ευρωζώνη ανέκτησε μέρος του momentum ανάπτυξης που είχε χάσει από το αποκορύφωμα του Ιουλίου», σχολίασε ο Chris Willliamson, οικονομολόγος της Markit.

«Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει ανισόρροπη, εξαιτίας της νέας αύξησης της παραγωγής και της απασχόλησης στη Γερμανία – που οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη με σχεδόν το διπλάσιο ρυθμό από το μέσο όρο της Ευρωζώνης – ενώ η «περιφέρεια» συνεχίζει να δυσκολεύεται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης βασίζονται σε στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.


source: capital.gr

No comments:

Share |