Tuesday, November 23, 2010

ΗΠΑ: Κέρδη 14,5 δισ. δολ. οι τράπεζες το γ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Κέρδη 14,5 δισ. δολ. οι τράπεζες το γ΄ τρίμηνο

Στα 14,5 δισ. δολ. διαμορφώθηκαν τα συνολικά καθαρά κέρδη των περίπου 7.700 αμερικανικών τραπεζών και αποταμιευτικών ιδρυμάτων το γ΄ τρίμηνο του έτους, από μόλις 2 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Ωστόσο τα κέρδη υποχώρησαν σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 17,7 δισ. δολ. και 21,4 δισ. δολ. αντίστοιχα, κυρίως λόγω των επιβαρύνσεων που κατέγραψε η Bank of America από την ενσωμάτωση των νέων κανονισμών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Το μερίδιο των ζημιογόνων ιδρυμάτων στα τέλη του γ΄ τριμήνου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008 όταν η οικονομία των ΗΠΑ παρέπαιε εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μόλις το 18,9% των τραπεζών ανακοίνωσε ζημιές για το γ΄ τρίμηνο.

Στο μεταξύ το 63,3% των τραπεζών ανακοίνωσε αύξηση κερδών το γ΄ τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Παρά την βελτίωση των συνθηκών 41 τράπεζες κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των τραπεζικών καταρρεύσεων στις 127 για το εννεάμηνο. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των τραπεζών στη λίστα της FDIC με τα προβληματικά ιδρύματα αυξήθηκε στις 860 τράπεζες στα τέλη του Σεπτεμβρίου από 829 στα τέλη του Ιουνίου.

Οι σωρευτικές προβλέψεις των τραπεζών ανήλθαν σε 34,9 δισ. δολ. που αποτελεί το μικρότερο ποσό σε επίπεδο τριμήνου από το δ΄ τρίμηνο του 2007.


source: capital.gr

No comments:

Share |