Friday, October 1, 2010

UBS: "Πονοκέφαλος" €1 τρισ. για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τη Βασιλεία III


UBS: "Πονοκέφαλος" €1 τρισ. για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τη Βασιλεία III


«Μη ολοκληρωμένα» χαρακτηρίζει τα τραπεζικά συστήματα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας η UBS, κάνοντας λόγο για σημαντικό κίνδυνο διάβρωσης των μετοχικών κερδών στο μέλλον.

Σε έκθεση με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου και τίτλο «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η Βασιλεία ΙΙΙ» ο οίκος σχολιάζει τον αντίκτυπο συγκεκριμένων αλλαγών στο τραπεζικό θεσμικό πλαίσιο σε επενδυτικές τράπεζες και τράπεζες λιανικής, με τις τελευταίες να εμφανίζονται περισσότερο ευνοημένες.

«Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν το χρόνο και τη ρευστότητα να χειριστούν τα επιπρόσθετα 1 τρισ. δολάρια
σταθμισμένων –βάσει πιστωτικού κινδύνου- παγίων (RWA) που θα προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ έως το 2013.

Ωστόσο, η αύξηση των RWA περιορίζει τις ελεύθερες ταμειακές ροές και αφού οι τράπεζες επιχειρούν να εξισορροπήσουν τον ισολογισμό τους, είναι πιθανό να συγκρατήσουν επίσης την ανάπτυξη των εισοδημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Η UBS αναμένει ότι οι επενδυτικές τράπεζες θα ανατιμολογήσουν τα δάνειά τους ώστε να πετύχουν ανταγωνιστική απόδοση ιδίων κεφαλαίων (15%). Ωστόσο, εκτιμά πως τα προσεχή έτη θα είναι επώδυνα λόγω ποικίλων παραγόντων που, μεταξύ άλλων, αφορούν την έλλειψη διανεμητέων κερδών αλλά και πλήθος περιορισμών.

Σε καλύτερη θέση βρίσκονται –κατά την UBS- οι τράπεζες λιανικής. Η καθυστερημένη εφαρμογή της κεφαλαιακής αφαίρεσης από τον Tier 1 και το ποσοστό Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio) λογικά θα αντισταθμίσουν την ανοδική τάση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.

Οι συστάσεις «buy» του οίκου συγκεντρώνονται σε τράπεζες λιανικής και ειδικά σε όσες παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη εσόδων.

Στα «buys»-κλειδί συγκαταλέγει τις μετοχές των HSBC, Lloyds, Handelsbanken, Intesa και DnB Nor.

«Αρνητική» παραμένει για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο καθώς «σε ένα ταχέως επιδεινούμενο εγχώριο περιβάλλον, οι τράπεζες βλέπουν το επιτοκιακό περιθώριο δανείων να χάνει έδαφος σε σχέση με το κόστος χρηματοδότησης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται και τις προβλέψεις για ζημιές δανείων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

source: capital.gr

No comments:

Share |