Friday, October 1, 2010

Ευρωζώνη: Στο 10,1% η ανεργία τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Στο 10,1% η ανεργία τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο 10,1% διατηρήθηκε το ποσοστό ανεργίας της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, παρά τη μείωση του αριθμού των ατόμων που στερούνται απασχόλησης κατά 20.000 στους 15,9 εκατ.

Η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. αναθώρησε τις εκτιμήσεις για την ανεργία του προηγούμενου μήνα, κάνοντας λόγο για ποσοστό 10,1% από 10% αρχικά.

Η ανεργία στο μπλοκ των χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκε ραγδαία στη διάρκεια της ύφεσης που ακολούθησε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσης και από το Μάρτιο έως σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στο περίπου 10%.

Υπάρχουν, ωστόσο, λίγες ενδείξεις πως η επάνοδος στην οικονομική ανάπτυξη θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ακόμη και αν η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρουσιάζει αισθητή βελτίωση τους τελευταίους μήνες.

Η Γερμανία δείχνει να κατέχει τα ηνία όσον αφορά την επιστροφή στην εργασία, με το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να υποχωρεί στο 6,8% τον Αύγουστο από 6,9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, τα γερμανικά και αυστριακά εργοστάσια ήταν τα μόνα που πραγματοποίησαν προσλήψεις το Σεπτέμβριο.

Το outlook της αγοράς εργασίας παραμένει "γκρίζο" για τις οικονομίες της Ευρωζώνης που εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων.

Στην Ισπανία η ανεργία ενισχύθηκε στο 20,5% από 20,3%, όμως το ποσοστό για ηλικίες 25 ετών και κάτω υποχώρησε στο 41,6% από 42,4%. Στην Ιρλανδία η ανεργία έφτασε το 13,9% από 13,8%, ενώ στην Πορτογαλία υποχώρησε στο 10,7% από 10,8%.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 9,6%, με τον αριθμό των ανέργων να υποχωρεί κατά 68.000 στους 23,1 εκατ.


source: capital.gr

No comments:

Share |