Friday, October 1, 2010

Απόφαση για πιο συχνά stress tests


Απόφαση για πιο συχνά stress tests


Οι 27 υπουργοί Οικονομικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν την εντατικοποίηση των τεστ κοπώσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ο προεδρεύων του Ecofin, Βέλγος υπουργός Οικονομίας, Ντιτιέ Ρέιντερς.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έγινε εν μέσω της συνεδρίασης του Ecofin ο κ. Ρέιντερς δήλωσε ότι το μάθημα που πήρε η ΕΕ από τα πρώτα τεστ «δείχνουν ότι είναι απαραίτητα και η δημοσιοποίηση τους χρήσιμη». «Είμαστε πεπεισμένοι τώρα ότι τα τεστ κοπώσεως πρέπει να είναι τακτικά ώστε να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν που συμπλήρωσε ότι τα τεστ φανερώνουν τις ευάλωτες εστίες του τραπεζικού συστήματος και ότι η συχνότητα των τεστ θα αποφασιστεί στα επόμενα συμβούλια. Για την οικονομική διακυβέρνηση, ο κ. Ρέιντερς αρκέστηκε να πει ότι «υπάρχει κοινή θέληση για δημοσιονομική προσαρμογή». Όπως και στο Eurogroup προηγουμένως, οι προτάσεις της Κομισιόν και της Ομάδας Δράσης δεν συζητήθηκαν στους 27 και παραπέμπονται για τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η παρουσία του ΓΓ του ΔΝΤ στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, αναζωπύρωσε τις φήμες για επικείμενη ένταξη στον μηχανισμό στήριξης της Ιρλανδίας και δανειακή βοήθεια από την τρόικα. Τις φήμες διέψευσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο να σταλεί βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στο Δουβλίνο». Επισήμως αναφέρθηκε ότι η παρουσία του κ. Στρος Καν είχε να κάνει με τον διορισμό νέων μελών της ΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |