Friday, October 1, 2010

Ραγδαίες εξελίξεις για 3 της Ευρωζώνης


Ραγδαίες εξελίξεις για 3 της Ευρωζώνης

Σε μια σειρά καταιγιστικών εξελίξεων, η Ιρλανδία αποκάλυψε το υπέρογκο κόστος εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα της, η Ισπανία υποβαθμίστηκε από τη Moody's, παρουσιάζοντας προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, και η Πορτογαλία προέβη σε νέα αυστηρά μέτρα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.


Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, εμφανίστηκε αποφασισμένος να κλείσει το κεφάλαιο εξυγίανσης των τραπεζών σε μια περίοδο 10 ετών.

Το Δουβλίνο ανακοίνωσε ένα «κολοσσιαίο» νούμερο για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών του, που φθάνει στο βασικό σενάριο τα 46 δισ. ευρώ και ξεπερνά στο χειρότερο σενάριο τα 50 δισ. ευρώ, δεσμευόμενο να προχωρήσει σε πιο δραστικές περικοπές για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο πλαίσιο τετραετούς προγράμματος που αναμένεται να παρουσιάσει το Νοέμβριο.

Η Ιρλανδία ουσιαστικά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, απομακρύνοντας μία μεγάλη αβεβαιότητα από την αγορά, όμως ο τρόπος αντιμετώπισης του ελλείμματος παραμένει το πραγματικό πρόβλημα.

Η άλλοτε ισχυρή «κέλτικη τίγρη» προειδοποίησε ότι το κόστος διάσωσης της Anglo Irish Bank ενδεχομένως να ανέλθει σε 34,3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το δημόσιο έλλειμμα στο 32% του ΑΕΠ για φέτος, ποσό αντίστοιχο με τα ετήσια φορολογικά έσοδα της Ιρλανδίας.

Σημειώνεται ότι, από τον Ιανουάριο του 2009, όταν εθνικοποιήθηκε η τράπεζα, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει διοχετεύσει σε αυτήν 22,9 δισ. ευρώ, ενώ είναι πιθανόν η Anglo Irish να χρειαστεί επιπρόσθετο κεφάλαιο 6,4 δισ. ευρώ και επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε περίπτωση απρόσμενων ζημιών.

Το Δουβλίνο ετοιμάζεται να αποκτήσει επίσης πλειοψηφικό μερίδιο στην Allied Irish Banks και να διοχετεύσει επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ στην Irish Nationwide. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, εμφανίστηκε αποφασισμένος να κλείσει το κεφάλαιο εξυγίανσης τραπεζών, κάτι το οποίο θεωρεί εφικτό σε μία περίοδο 10 ετών, «παρότι τα νούμερα είναι τρομακτικά». Μάλιστα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι τα προβλήματα στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα θα επιλυθούν διά παντός.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν, τόνισε ότι η χώρα θα τα καταφέρει χωρίς έξωθεν βοήθεια, όπως από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. Οπως ανέφερε δε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρούντερλε, η δημοσιονομική κατάσταση στη Ιρλανδία διαφέρει από αυτήν στην Ελλάδα.

Μέτρα λιτότητας σε Πορτογαλία

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών βρέθηκε πλησιέστερα σε συμφωνία με την αντιπολίτευση για τον προϋπολογισμό του 2011, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας, τα οποία επικροτήθηκαν από την Ε.Ε. Η Λισαβόνα σχεδιάζει να μειώσει τους μισθούς στο Δημόσιο, να αυξήσει ορισμένους φόρους και να παγώσει τις επενδύσεις φέτος, καθώς προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το τέταρτο μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεν βλέπει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης από τις αγορές το 2011, ενώ προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η ΕΚΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης κάλεσαν την Πορτογαλία να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και ιδιαίτερα την αγορά εργασίας της, με το διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να χαιρετίζει τις κινήσεις της Πορτογαλίας και τις δεσμεύσεις της Ιρλανδίας.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη ενεργοποίησης του έκτακτου μηχανισμού διάσωσης μετά τις κινήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Το βασικό μου σενάριο είναι ότι το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, επειδή οι παραπάνω χώρες ανακοίνωσαν επιπρόσθετα μέτρα σταθεροποίησης», είπε χαρακτηριστικά.

Υποβάθμιση από τη Moody's

Νέο πλήγμα για την ισπανική οικονομία αποτέλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Μαδρίτης από τη Moody's, εξέλιξη που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας πιθανότατα να αυξηθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει το ισπανικό spread, αφού η απόφαση ήταν αναμενόμενη.

Η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση Ααα στο Αα1 με σταθερή προοπτική, επικαλούμενη τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης και τις προκλήσεις που συνιστούν αυτές στη διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι, S&P και Fitch, είχαν υποβαθμίσει το ισπανικό χρέος στα τέλη Απριλίου και τέλη Μαΐου αντίστοιχα.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, εξέφρασε ικανοποίηση από την «περιορισμένη» υποβάθμιση της χώρας, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, που χαρακτηρίζεται από μέτρα λιτότητας. Στόχος είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6% το 2011 και στο 3% το 2013.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |