Tuesday, October 5, 2010

Προειδοποιεί για πιθανή υποβάθμιση της Ιρλανδίας η Moody΄s


Προειδοποιεί για πιθανή υποβάθμιση της Ιρλανδίας η Moody΄s

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε σήμερα ο οίκος Moody’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ‘ΑΑ2’ της Ιρλανδίας, της οποίας η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση διατηρήθηκε αμετάβλητη σε Prime-1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι: 1) η αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ιρλανδίας να διατηρήσει την δημοσιονομική της ευρωστία, μετά τα επιπρόσθετα μέτρα τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων που ανακοινώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου, 2) οι «θολές» προοπτικές ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης, μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, 3) η περαιτέρω άνοδος στο κόστος δανεισμού που, αν διατηρηθεί, επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική του δημοσίου χρέους της χώρας.

Η Moody’s έθεσε επίσης υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση και την αξιολόγηση ‘Aa2’ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ιρλανδίας, του οποίου το χρέος είναι εγγυημένο από την κυβέρνηση της χώρας.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι αξιολογήσεις για τα ceilings των ιρλανδικών ομολόγων και τις τραπεζικές καταθέσεις εμπίπτουν στην αξιολόγηση Aaa της Ευρωζώνης και γι’ αυτό δεν εμπίπτουν στην συγκεκριμένη απόφαση αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση.

Καταλυτικά για την περαιτέρω αξιολόγηση της Ιρλανδίας, η αναθεώρηση της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα λειτουργήσει το αναθεωρημένο τετραετές πλάνο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας στις αρχές Νοεμβρίου, επισημαίνει ο οίκος. Και σημειώνει ότι σε περίπτωση που υποβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η υποβάθμιση θα είναι κατά μία βαθμίδα.

Αξιολόγηση επιπέδου ‘Α’ θα μπορούσε να προκύψει αν κριθεί ότι δεν είναι εφικτή η σταθεροποίηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, διευκρινίζει ο οίκος.


source: capital.gr

No comments:

Share |