Tuesday, October 5, 2010

Η BOJ "βρυχάται", κέρδη για το Nikkei, πτώση για το γεν


Η BOJ "βρυχάται", κέρδη για το Nikkei, πτώση για το γεν

Η Bank of Japan αιφνιδιάζει, μειώνει τα επιτόκια και αποφασίζει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, οδηγώντας σε σημαντικά κέρδη το Nikkei και σε πτώση το γεν. Απρόσμενη διατήρηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

Πιο αναλυτικά, η Bank of Japan κινήθηκε επιθετικά, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων πό το 0,1% στο 0-0,1%, υποσχόμενη παράλληλα να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σχεδόν μηδενικό, μέχρι τη λήξη του αποπληθωρισμού. Επίσης, προχώρησε σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην επιβραδυνόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Η τράπεζα θα δημιουργήσει ένα fund 5 τρισ. γεν (60 δισ. δολαρίων) προκειμένου να αγοράσει κρατικά ομόλογα και άλλα assets. Δήλωσε ακόμη ότι ενώ η ιαπωνική οικονομία εμφανίζει σημάδια μια ήπιας ανάκαμψης, ο ρυθμός αυτής αποδυναμώνεται και η ανάπτυξη αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπε τον Ιούλιο.

Επίσης, τα μέλη της BoJ διατήρησαν το πιστωτικό πρόγραμμα για τις τράπεζες στα 30 τρισ. γιεν. Ενώ κάποιοι πολιτικοί είχαν ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει την αγορά κρατικών τίτλων, η τράπεζα διατήρησε το στόχο για μηνιαίες εξαγορές κρατικών ομολόγων στα 1,8 τρισ. γιεν.

Στην Αυστραλία, στην απρόσμενη διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, προκαλώντας την μεγαλύτερη πτώση στο δολάριο της χώρας τους τελευταίους δύο μήνες, εν μέσω ενδείξεων για επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, Glenn Stevens διατήρησε τα επιτόκια στο 4,5%, όπως ανέμεναν ότι θα συμβεί, μόλις 6 από τους 25 οικονομολόγους που ερωτήθηκε από το Bloomberg News.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific υποχωρεί 0,2%. Στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε κέρδη 1,47% στις 9.518,76 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 1,20%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 0,40%. Στην ηπειρωτική Κίνα η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας για τον εορτασμό εθνικής επετείου. Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα υποχωρεί 0,18%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει πτώση 0,55%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει απώλειες 0,40%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,33%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +0,11%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει απώλειες 0,30%.

source: capital.gr

No comments:

Share |