Tuesday, October 5, 2010

Ευρωζώνη: Πτώση 0,4% για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Πτώση 0,4% για τις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Οι λιανικές πωλήσεις στα 16 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ υποχώρησαν τον Αύγουστο, αναδεικνύοντας πως η καταναλωτική ζήτηση είναι απίθανο να ενισχύσει την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, αλλά ήταν 0,6% υψηλότερες από τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Σημειώνεται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων σε διάρκεια ενός μήνα από τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η μείωση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση της τάξης του 0,2%.

Η μεγαλύτερη των προσδοκιών πτώση προήλθε από την 0,7% μείωση στις πωλήσεις των τροφίμων, των ποτών και του καπνού, με τις πωλήσεις εκτός τροφίμων να ενισχύονται κατά 0,3%.

Η μείωση ήταν ευρύτερη, με τις λιανικές πωλήσεις να υποχωρούν στη Γερμανία 0,2% και στη Γαλλία 0,8%. Αντίθετα, στην Ισπανία οι πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο κατά 1,1%, παρά τα υψηλά και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έπειτα από τη συρρίκνωση του Μαΐου στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, παραμένει αδύναμη σε ιστορικά επίπεδα και οι καταναλωτές παραμένουν διστακτικοί ως προς τις δαπάνες.

Αυτό δείχνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα μείνουν ανεκδήλωτες τους επόμενους μήνες, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το περιθώριο να κρατήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 1%.


source: capital.gr

No comments:

Share |