Tuesday, October 5, 2010

Φυλάκιση τριών ετών στον ex-trader Jerome Kerviel


Φυλάκιση πέντε ετών στον ex-trader Jerome Kerviel

Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάστηκε ο πρώην trader της Societe Generale, Jerome Kerviel, για κατάχρηση εμπιστοσύνης, σχετικά με το ρόλο του στο σκάνδαλο που κόστισε στην τράπεζα περί τα 5 δισ. ευρώ.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Kerviel δεν είχε λάβει ούτε καν σιωπηρή εξουσιοδότηση από τους προϊσταμένους του προκειμένου να προχωρήσει σε «υπερβολική σπέκουλα».

Ακόμη, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Kerviel γνώριζε ακριβώς τι έκανε υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του ως trader, καθώς και ότι προσπάθησε να κρύψει τις κινήσεις του.

Υπενθυμίζεται πως ο Kerviel είναι ο trader που, όπως αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2008, είχε προβεί σε συναλλαγές χωρίς τη γνώση της τράπεζας και οι οποίες τελικώς οδήγησαν σε ζημιές 5 δισ. ευρώ.

Ο 33χρονος trader έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο ισχυρίζεται πως τα αφεντικά του στη SocGen είχαν γνώση των συναλλαγών και δεν τον σταμάτησαν γιατί έβγαζε χρήματα για την τράπεζα.

Η τράπεζα περίμενε από τους traders να «υπακούουν, αλλά να ξέρουν πώς να παρακούουν,» λέει στο βιβλίο ο Kerviel, περιγράφοντας μια κουλτούρα όπου κυριαρχούσε ο ατομικισμός και το ρίσκο.

source: capital.gr

No comments:

Share |