Wednesday, September 8, 2010

BP: Λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στην έκρηξη


BP: Λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στην έκρηξη

Την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας έρευνας για την έκρηξη στην πετρελαιοπηγή Macondo έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η βρετανική BP PLC μετά από τέσσερις μήνες έρευνας, επισημαίνοντας ότι η έκρηξη δεν ήταν αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου παράγοντα, αλλά οφείλεται σε σειρά αποτυχιών από αρκετά διαφορετικά μέρη.

Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία καθώς εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού.

Στην έκθεση της BP επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις "αρκετών εταιρειών και ομάδων εργασίας" συνέβαλαν στο ατύχημα.

"Είναι προφανές ότι μια σειρά πολύπλοκων γεγονότων και όχι ένα μόνο λάθος ή παράλειψη, οδήγησε στην τραγωδία", σημειώνεται μεταξύ άλλων. "Αρκετά μέρη, συμπεριλαμβανόμενων των BP, Halliburton και Transocean εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή".

Στην έκθεση της η ομάδα έρευνας της BP παρουσιάζει 25 προτάσεις για την αποφυγή επανάληψης τέτοιου ατυχήματος. Μεταξύ άλλων η ομάδα προτείνει την ενίσχυση των συστημάτων αποτροπής έκρηξης, πιο αυστηρές δοκιμές πίεσης στις πετρελαιοπηγές, αναβάθμιση των συστημάτων έκτακτης ανάγκης κ.α.

source: capital.gr

No comments:

Share |