Wednesday, August 25, 2010

Νέες πιέσεις στο ελληνικό spread


Νέες πιέσεις στο ελληνικό spread

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και σήμερα η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού, καθώς το επιδεινούμενο κλίμα στις ξένες χρηματαγορές στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια που προσφέρουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Το spread του δεκαετούς επέστρεψε χθες στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την υπογραφή του μνημονίου. Συγκεκριμένα, διευρύνθηκε σχεδόν κατά πενήντα μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ, στις 920 μονάδες βάσης. Αυτή την ώρα (9:36), διαμορφώνεται στις 923,5 μονάδες βάσης.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία οδήγησαν επίσης σε μεγάλη πτώση μετοχές, μέταλλα και πετρέλαιο την Τρίτη, ενώ το ευρώ [EUR=X] υποχώρησε σε χαμηλό εννέα ετών έναντι του γιεν [JPY=X] και το δολάριο σε χαμηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 11,37%, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να ανέρχεται στα 77 εκατ. ευρώ.

Η απροθυμία των επενδυτών για τοποθετήσεις σε περισσότερο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και η στροφή τους προς τα γερμανικά ομόλογα συνέβαλαν στην υποχώρηση της απόδοσης των δεκαετών και τριακονταετών τίτλων περισσότερο από δέκα μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 2,125% και 2,768% αντιστοίχως.

Η μειωμένη απόδοση των γερμανικών τίτλων οδήγησε και σε διεύρυνση της διαφοράς με τις αποδόσεις των ομολόγων από περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Το spread του ιταλικού δεκαετούς διευρύνθηκε στις 163 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, ενώ μεγαλύτερο ήταν και το premium που διεκδικούσαν οι επενδυτές για τοποθετήσεις σε ιρλανδικό, πορτογαλικό και ισπανικό χρέος.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |