Wednesday, August 25, 2010

World Gold Council: Αύξηση 36% στη ζήτηση χρυσού το β΄τρίμηνο


World Gold Council: Αύξηση 36% στη ζήτηση χρυσού το β΄τρίμηνο


Αύξηση 36% στους 1.050,3 μετρικούς τόνους σημείωσε η ζήτηση για το χρυσό το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με το World Gold Council.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το World Gold Council σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει πως η οικονομική αβεβαιότητα αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο χρυσό.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τους επενδυτές στο χρυσό, καθώς η ζήτηση για τα ETFs του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά 41% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ενώ η λιανική ζήτηση σημείωσε άνοδο 29%.

Η τιμή του χρυσού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του στις 18 Ιουνίου όταν το πιο ενεργό συμβόλαιο έκλεισε στα 1.258,3 δολ. ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο οι υψηλές τιμές έπληξε τη ζήτηση για κοσμήματα η οποία υποχώρησε 5%.

Η προσφορά χρυσού σημείωσε άνοδο 18% διαμορφούμενη σε 1.131 μετρικούς τόνους ενώ ο ανακυκλωμένος χρυσός που εισήλθε στην αγορά αυξήθηκε κατά 35% στους 496 μετρικούς τόνους καθώς η αυξανόμενη τιμή ενθάρρυνε τους καταναλωτές να πουλήσουν τα υπάρχοντα τιμαλφή τους.

Η βιομηχανική χρήση αυξήθηκε 14% κυρίως της ενίσχυσης της ζήτησης από τον κλάδο των ηλεκτρονικών η οποία σημείωσε άνοδο 24%.

Η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες παραδοσιακά είναι σημαντικές καταναλώτριες χώρες, αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν σημαντική στήριξη, αλλά η συνεισφορά των Ευρωπαίων φαίνεται πως είναι συνεχώς αυξανόμενη, αναφέρει το World Gold Council.

source: capital.gr

No comments:

Share |