Friday, August 27, 2010

Μ. Βρετανία: Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο


Μ. Βρετανία: Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η βρετανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,2%, σύμφωνα με τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία, στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι κλάδοι των υπηρεσιών και των κατασκευών κέρδισαν έδαφος, ενισχύοντας την άποψη ότι η οικονομική ανάκαμψη της Μ. Βρετανίας κερδίζει momentum.

Στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Office for National Statistics, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι η ανάπτυξη κατά 0,7%, σε τριμηνιαία βάση, του κλάδου των υπηρεσιών και η κατά 8,5% επέκταση της κατασκευαστικής δραστηριότητας – η μεγαλύτερη από το 1982 – ήταν οι βασικότεροι παράγοντες ώθησης της οικονομικής παραγωγής.

Έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, η οικονομία αναπτύχθηκε σε ποσοστό 1,7% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της ONS για ανάπτυξη 1,6%.

Οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα δεν ανέμεναν αναθεώρηση των στοιχείων.

Ενώ η δυναμική του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αποτελεί θετικό σημάδι, η βρετανική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε τον Ιούνιο γίνεται λόγος για περικοπές δαπανών της τάξης των 113 δισ. λιρών και φορολογικές αυξήσεις έως το 2015, εξέλιξη που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ιδιωτική ζήτηση.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν τη μειωμένη συνεισφορά του δημόσιου τομέα στην ανάπτυξη, με τις κρατικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 0,3% στο τρίμηνο έναντι αύξησης 1,5% στο πρώτο τρίμηνο.


source: capital.gr

No comments:

Share |