Monday, July 19, 2010

Απίθανο το double-dip, σύμφωνα με τον Mark Mobius


Απίθανο το double-dip, σύμφωνα με τον Mark Mobius


Χονγκ Κονγκ (Dow Jones) - Οι επενδυτές μπορεί να είναι ανήσυχοι για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως, ωστόσο ο Mark Mobius της Templeton Asset Management δηλώνει ότι είναι απίθανο ο κόσμος να περιέλθει εκ νέου σε ύφεση.

«Πάρα πολλά κεφάλαια εισρέουν στο οικονομικό σύστημα από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα για μια διπλή ύφεση», δηλώνει ο Mobius ο οποίος διαχειρίζεται 35 δισ. δολάρια σε assets αναδυόμενων αγορών, ως εκτελεστικός πρόεδρος στην Templeton.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average παραμένει σε αρνητικό επίπεδο, από την αρχή του έτους, υποχωρώντας περισσότερο από 4%, ενώ την Παρασκευή υποχώρησε εκ νέου άλλο 2,5% εξαιτίας απογοητευτικών αποτελεσμάτων και χειρότερων από ό,τι αναμενόταν οικονομικών στοιχείων.

Έχοντας μικρά δείγματα αύξησης της ταχύτητας της αμερικανικής ανάκαμψης και καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα και τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη συνεχίζονται, η πρόσφατη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της μεταποίησης και της Κίνας, αν και ήπια, έχει επηρεάσει περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο επενδυτικό κλίμα.

Ο Mobius ωστόσο εκτιμά πως η καλύτερη ώρα για να επενδύσει κανείς, είναι όταν έχει το κεφάλαιο. «Εμείς συνεχώς ψάχνουμε ελκυστικές και υποτιμημένες επενδύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θετική άποψη για την Μέση Ανατολή

Η Templeton, η οποία έχει την προσοχή της και σε όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές, διατηρεί μια μακροπρόθεσμη θετική άποψη για την Μέση Ανατολή, όπως τονίζει ο Mobius.

«Ελέγχοντας περίπου το 60% των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων, οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν επωφεληθεί και θα συνεχίσουν να επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε.

Ο Mobius πρόσθεσε ότι η περιοχή συνεχίζει να εμφανίζει θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, περιλαμβανομένης και της εύρωστης οικονομικής ανάπτυξης.

«Η υψηλότερη εγχώρια κατανάλωση ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εγχώριας ζήτησης, αναμένεται επίσης να συνεχιστεί».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή φέτος, θα είναι της τάξης του 4,5%.

«Επιπρόσθετα, οι τοπικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν στρατηγικές που στόχο έχουν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, επιτρέποντας τα ξένα κεφάλαια στις τοπικές αγορές, προωθώντας υψηλότερα επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας και πιο καλλιεργημένη δομή κεφαλαιαγορών», σχολίασε ο Mobius.

Η Templeton αυτή τη στιγμή έχει την μεγαλύτερη έκθεση από όλη τη Μέση Ανατολή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Κουβέιτ.

«Σε ό,τι αφορά στους κλάδους, οι μετοχές εμπορευμάτων, μοιάζουν καλές καθώς αναμένουμε η παγκόσμια ζήτηση για commodities να συνεχίσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της», δηλώνει ο Mobius.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων προτιμά ακόμη τις μετοχές του καταναλωτικού κλάδου, οι οποίες έχουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης κερδών εξαιτίας της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος και της ισχυρής ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά.

«Και όταν λέμε καταναλωτικά αγαθά, δεν εννοούμε απλώς προϊόντα που συνδέονται με καταναλωτές, εννοούμε ακόμη υπηρεσίες όπως χρηματοοικονομικά, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και άλλα», δηλώνει ο Mobius.

Όταν ρωτήθηκε εάν τα προβλήματα του Ντουμπάι έχουν τελειώσει μετά από την πρόσφατη κρίση χρέους, δήλωσε «το Ντουμπάι ανέκαμψε πολύ γρήγορα, με τη στήριξη του γειτονικού Αμπού Ντάμπι».

Ο Mobius πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε να ψάχνουμε για επενδυτικές ευκαιρίες στο Ντουμπάι και στις γειτονικές αγορές».


source: capital.gr

No comments:

Share |