Monday, July 19, 2010

Γερμανία: Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη και στο β΄ μισό του έτους


Γερμανία: Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη και στο β΄ μισό του έτους


Βερολίνο (Dow Jones)- Η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο β΄ μισό του έτους, αναφέρουν στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην μηνιαία έκθεσή τους για τον Ιούλιο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Από την άποψη της ανοδικής τάσης στη βιομηχανική ζήτηση και στην αισιοδοξία των επιχειρήσεων, η οικονομική ανάκαμψη λογικά θα γίνει πιο εύρωστη», επισημαίνεται στο report.

Αναφέρει ακόμη περαιτέρω πληροφορίες για την αλλαγή της σύνθεσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Η Γερμανία, που στηρίζεται στις εξαγωγές, και η οποία υπολειπόταν πολλών εκ των συνεταίρων της στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης 2007-2008, έχει επωφεληθεί διπλά από την κρίση χρέους που έπληξε τους Ευρωπαίους εταίρους της στις αρχές του έτους.

Η υποχώρηση του ευρώ έχει καταστήσει τις γερμανικές εξαγωγές πιο ελκυστικές, ενώ τα κεφάλαια έχουν εισρεύσει ξανά από τις χώρες υψηλού ρίσκου, στη Γερμανία, μειώνοντας τα επιτόκια για τις επιχειρήσεις που δανείζονται.

Το υπουργείου επισημαίνει ότι το momentum είναι ισχυρό στο β΄ τρίμηνο καθώς και ότι η εύρωστη ανάπτυξη παντού στις άλλες χώρες παγκοσμίως, φαίνεται ικανή να διατηρήσει την περαιτέρω άνοδο στις γερμανικές εξαγωγές, ιδιαίτερα των κεφαλαιακών αγαθών.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο τονίζει ότι ούτε οι τα επίπεδα των εξωτερικών παραγγελιών ούτε της βιομηχανικής παραγωγή έχουν αγγίξει τα αντίστοιχα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τη κρίση.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή κατανάλωση παρέμεινε χαμηλή στο β΄ τρίμηνο, ωστόσο εκφράζεται αισιοδοξία για το β΄ εξάμηνο, με βάση τη συνεχιζόμενη ικανότητα της αγοράς εργασίας να προσφέρει θετικές εκπλήξεις.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 130.000 στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας.

Το υπουργείο τόνισε ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη διασφάλισε ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν υψηλότερα των περυσινών για τρίτο μήνα στη σειρά. Ωστόσο, επισημαίνει πως εξαιτίας του ασθενούς α΄ τριμήνου, η συνολική συγκέντρωση φόρων στο α΄ εξάμηνο του έτους, ήταν χαμηλότερη κατά 0,9% στα 235,02 δισ. ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε τις νέες εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό των τριών επομένων ετών. Τώρα αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3%, μέχρι το 2012, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αρχικά ανέμενε.

Η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Angela Merkel έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στους γείτονές της στην ευρωζώνη φέτος προκειμένου να φτιάξουν τα δημοσιονομικά τους, προειδοποιώντας για μια κρίση στο ευρώ, εάν αποτύχουν να μειώσουν τα ελλείμματά τους.



source: capital.gr

No comments:

Share |