Monday, July 19, 2010

ΔΝΤ - Ε.Ε. «πάγωσαν» τη στήριξη Ουγγαρίας


ΔΝΤ - Ε.Ε. «πάγωσαν» τη στήριξη Ουγγαρίας


Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ανέφερε μεν ότι η Ουγγαρία έχει επιστρέψει σε μονοπάτι ανάπτυξης, όμως προειδοποίησε ότι η διόρθωση του ελλείμματος έως το επόμενο έτος θα χρειαστεί σκληρές αποφάσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και η Ε.Ε. «πάγωσαν» ξαφνικά το πρόγραμμα στήριξης της Ουγγαρίας, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αφήνοντας ωστόσο την πόρτα ανοικτή για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη νέα Κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Η αναστολή των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου δανειοδότησης ύψους 20 δισ. ευρώ (25,1 δισ. δολαρίων), που συμφωνήθηκε από ΔΝΤ και Ε.Ε. το 2008 ως «δίκτυ ασφαλείας» για να διασωθεί η χώρα από οικονομική κατάρρευση. Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αναμενόταν να ολοκληρωθούν στις αρχές της εβδομάδας, αλλά διεκόπησαν ξαφνικά το Σάββατο από τη στιγμή που το ΔΝΤ έκρινε ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για να καλύψει έλλειμμα αντίστοιχο με 0,3% του ΑΕΠ στο φετινό προϋπολογισμό.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά επίσης ότι σημείο - κλειδί θα είναι ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα πρέπει να βασίζεται σε δημοσιονομικά μέτρα διαρκείας, ικανά να μειώσουν περαιτέρω το έλλειμμα, καλώντας τη Βουδαπέστη να αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα αυτά από φέτος.

«Σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές παρακολουθούν στενά τα κυβερνητικά ελλείμματα και τα επίπεδα χρέους, οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχουν προαναγγελθεί -3,8% του ΑΕΠ το 2010 και κάτω από το 3% το 2011- παραμένουν η βάση για την απαραίτητη διαδικασία σύγκλισης και ελέγχου του χρέους, αλλά θα χρειαστούν πρόσθετα, αυστηρά και σταθερά, μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Κριστόφ Ρόζενμπεργκ, δήλωσε ότι «όταν η αποστολή επιστρέψει την επόμενη φορά -εκτός και εάν επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα-, η κυβέρνηση θα πρέπει να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο, όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2011». Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Ε.Ε. ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την επανεξέταση του προγράμματος θα πρέπει να αναβληθούν και να γίνουν αργότερα.

Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ανέφερε μεν ότι η Ουγγαρία έχει επιστρέψει σε μονοπάτι ανάπτυξης, έχοντας σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα προϋπολογισμού στην Ε.Ε., όμως προειδοποίησε ότι η διόρθωση του ελλείμματος έως το επόμενο έτος θα χρειαστεί σκληρές αποφάσεις, ειδικά για τις δαπάνες. Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θέλει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, καθώς χρειάζεται το δίκτυ προστασίας, για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν το φιορίνι σε κάθετη πτώση, όταν ανοίξουν σήμερα οι αγορές.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |