Monday, July 19, 2010

Πέφτουν οι τιμές στις κατασκευές


Πέφτουν οι τιμές στις κατασκευές


Μειωμένες παραμένουν οι τιμές στον κλάδο των κατασκευών με τις εταιρείες του κλάδου να δηλώνουν ότι λειτουργούν ακόμα και χωρίς κέρδος για να συντηρήσουν το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, το κατασκευαστικό κόστος μειώθηκε για τέταρτο συνεχές τρίμηνο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις κατασκευές μειώθηκε κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009, η ετήσια μείωση ανήλθε στο 8,4% και το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους στο 5,6%.

Η μείωση στις τιμές για τα έργα πολιτικού μηχανικού φθάνει το 18,2% το τρίμηνο του 2010 ενώ για τα κτίρια περιορίζεται στο 2,9%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Σώτο Λοή, «οι εταιρείες και οι εργολάβοι αυτή τη στιγμή λειτουργούν με χαμηλότερα κέρδη και πολλές φορές χωρίς κέρδος για να διατηρηθεί το προσωπικό και να μην υπάρξουν απολύσεις».

Ο κ. Λοής κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα που ζητά από καιρό ο Σύνδεσμος όπως η προώθηση των αυτοχρηματοδούμενων έργων στο δημόσιο τομέα, η επίσπευση των διαδικασιών για έκδοση πολεοδομικών αδειών αλλά και φοροελαφρύνσεις προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε έργα.

Ο τριμηνιαίος δείκτης τιμών παραγωγού μετρά τις μεταβολές στις τιμές μονάδας που χρεώνονται σε πελάτες κατασκευαστικών έργων. Δείχνει τη μεταβολή στο ολικό κόστος των έργων από τη μεριά του πελάτη, περιλαμβάνοντας κόστος όπως αυτό των υλικών, των εργατικών, των καυσίμων, των μεταφορικών και άλλων, καθώς και το κέρδος των εργολάβων.

Πέραν της μείωσης των τιμών παραγωγού, μείωση σημειώθηκε και στην παραγωγή.

Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές σημείωσε μείωση της τάξης του 7,3% σε σχέση με το τρίμηνο του 2009.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |